İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

YABANCI PARANIN YAPAY ŞEKİLDE DEĞER KAYBETMESİ ERMENİSTAN EKONOMİSİNE ÖZELLİKLE İHRACATÇILARA VURULMUŞ BİR DARBEDİR

Dün erivan döviz büfelerinde dolar alış kuru ortalama 465 dramda işlem görmekteydi. Dikran Medz sokağındaki bazı döviz büfesi çalışnaları, MB’nin piyasadan 5 milyon dolar aldığını bu yüzden, dün bir önceki güne oranla dolarda düşüş kaydedilmediği söylentisi olduğunu ifade ettiler.

Bazı dövüz büfesi çalışnaları doları düşüşünü anlayamadıklarını ifade ederken, dün Yuro da dram karşısında değer kaybettiş. Bir gün önce 640 dramdan işlem gören 1 yuro dün, 620 alış ve 628 satış şeklinde işlem görmekteydi.

Ekonomist Gagik Galstyan AZG’a yaptığı açıklamada, Ermenistan finans piyasasındaki doların değer düşüşünün daha çok spekülatif olarak nitelendirdi. Yuro’nun değer kaybetmesininse mizahi olduğunu kaydeden Galstyan MB’nın piyasaya müdahale etmek istemediğine dair haberlere ilişkin olarak, MB’nı piyasaya hakim olmadığını söyledi. Galstan banka sorumlularının dolar ve yuronun bu yapay değer düşüklüğünden bireysel gelirlerini artırdıklarını da hatırlattı.

Doların değer kaybından ötürü ihracatın da düşeceği görüşünde olan Galstyan, ithal ürünlerin fiyatının neden düğşmediği sorusunu da sordu.

Ekonomist T. Manaseryan’la yaptığımız görüşmede, Galstyan’ın yorumlarını tekrar eden Manaseryan, doların değer düşüşüyle ithal ürünlerde fiyat indirimlerinin olması gerektiğini ancak bunun hiç de böyle olmadığını, aksine bazı üğrünlerde % 30’ akadar varan artışlar olduğunun altını çizdi. Manaseryan, doların değerinin düşmesinden ithalatçıların kazanıp, ihracatçıların kaybettiğini de vurguladı.

Tatul Hakobyan

Yorumlar kapatıldı.