İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bu mekana gelen bize şaşı bakamaz

Turan YILMAZ/ANTALYA

Başbakan Erdoğan, Antalya Belek’te ‘Dinler Bahçesi’nin açılışında hiç kimsenin Türkiye’nin kimliğine şaşı bakamayacağını söyledi.

Başbakan Erdoğan cami, kilise ve havrayı bir araya getiren Dinler Bahçesi’nin tüm dünyaya hoşgörü mesajı olduğunu belirterek, ‘buraya ayak basan hiç kimsenin Türkiye’nin kimliğine şaşı bakamayacağını’ söyledi. Erdoğan, ‘Fanatizm, hayat hakkını başkasından esirgemektir. Dünyaya söyleyecek sözü olan herkes, fanatizmle mücadele etmek zorundadır’ dedi.

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, Antalya Belek’te 3 dini aynı avluda buluşturan ‘Dinler Bahçesi’nin açılışında herkesi fanatizmle mücadele etmeye çağırdı. Erdoğan, cami, kilise ve havrayı bir araya getiren mekana ayak basan hiç kimsenin Türkiye’nin kimliğine şaşı bakamayacağını söyledi. Belek Turizm Yatırımcılar Birliği’nin (BETUYAB) yaklaşık 1 trilyon lira harcayarak, bir yılda inşa ettiği Dinler Bahçesi dün Erdoğan tarafından hizmete açıldı. Açılışa, AB Dönem Başkanı Hollanda’nın AB’den sorumlu Bakanı Atzo Nicolai, Filistin ve İsrail ile aralarında AB ülkelerinin de bulunduğu çok sayıda büyükelçi ve Türkiye’deki ruhani liderler katıldı.

RUM PATRİĞİ GELMEDİ

Din temsilcileri açılışta en üst düzeyde yer aldı. Ekümeniklik krizi nedeniyle AKP’lilerin boy hedefi olan Fener Rum Patriği Bartholomeos’un davet edilmesine rağmen gelmeyip yerine temsilcisini göndermesi dikkat çekti. Erdoğan, açılışta dinin hayata anlam kazandırdığını belirterek, ‘Bu en mukaddes insan hakkını kimse istismar etme hakkına sahip değildir. Kimse saygısızlık edemez’ dedi.

FANATİZMLE MÜCADELE

Erdoğan, bu hoşgörünün Türkiye’de yüzyıllardır yaşandığını belirterek, belediye başkanlığı döneminde yaptırdığı kilise onarımlarına da örnek verdi. ‘Dünya birbirine yaklaşırken, huzur ve barış aynı ölçüde sağlanamıyor’ diyen Erdoğan, ayrılıkların öne çıkarılmasından yakındı. ‘Kör fanatizm bir bölgeyi acı içinde bırakırken, bir başka yerde refah ve mutluluk yaşanıyor’ sözleriyle Batı’ya göndermede bulundu. Erdoğan, ‘Fanatizm, hayat hakkını sadece kendinde görmek, bunu bir başkasından esirgemektir. Dünyaya söylecek sözü olan herkes, fanatizmle mücadele etmek zorundadır’ diye konuştu.

‘Hepimiz her canlının hayatından sorumluyuz, bizim medeniyet anlayışımız budur’ diyen Erdoğan, sözlerini şiddet ve kör kavgaların bittiği daha şefkatli ve merhametli bir dünya umudu dileğiyle noktaladı.

KİLİSELERİN SAHİPLİĞİ

Türkiye’de en az cemaate sahip Vatikan Katolik Kilisesi Temsilcisi Alphonse Sammut, Dinler Bahçesi’nin Türkiye tarihinde bir dönüm noktası olduğunu, 80 yıldır kilise inşa edilmediğini söyledi. Sammut, Katoliklerin kiliseleri üzerinde sahiplik iddia edemediklerini de belirterek bu hakkın tanınması gerektiğini vurguladı. Summut’un ‘Çünkü Türkiye’deki Hıristiyan nüfus azalmaya devam ederse Türkiye o zaman sadece Müslüman bir halk olmakla övünecektir, dinler mozaiği olmayacaktır’ sözleri bazı kaşların kalkmasına neden oldu.

ZAMAN ZAMAN SÜRTÜŞEBİLİRİZ

Erdoğan’ın jest yaparak Antalya’ya özel ATA uçağıyla götürdüğü, Hollanda’nın AB’den sorumlu Bakanı Nikolai ise şöyle konuştu: ‘17 Aralık’ta karar ne olursa olsun, aramızdaki diyolog devam edecektir. Zaman zaman sürtüşebiliriz. Dostlar olarak birbirimizi eleştirmekyükümlülüğümüzdür.’

Ezan, çan ve hazan sesinin kutsadığı nadir bir coğrafya

MUTAFYAN (Ermeni Patriği): Medeniyetler barışının, üç semavi dine ait ibadethanelerin yan yana inşa edilmesiyle ifade edilebileceğini söylediği için öldürülen Enver Sedat’ın, Akdeniz’in karşı yakasında bu manzarayı izlediğini hayal etmek doğrusu çok hoş.

HALEVA (Musevi Hahambaşı): Bu güzel yurdumuzun her bölgesi, ezan, çan ve hazan seslerinin birlikte ve bir arada ufuklarımızı kutsadığı nadir coğrafyalardır. Bu ülkenin evlatları olarak ne kadar ayrıcalıklıyız.

ARAGNOSTOPULUS (Fener Temsilcisi): Dinler Bahçesi’nin hoşgörünün bir nişanı olarak ülkemizde örnek oluşturmasını dilerim.

BARDAKOĞLU (Diyanet İşleri Başkanı): Din farklılıklarından beslenen bir takım olumsuzluklar, aslında bağlılarının yanlış yorumlarından ve dinlerinin uluslararası stratejilerin, çıkar hesaplarının alanına çekilmesine razı olmalarından kaynaklanıyor.

Yorumlar kapatıldı.