İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

3 din aynı bahçede

Başbakan, AB marşı eşliğinde cami, kilise ve sinagogdan oluşan Dinler Bahçesi’ni açtı, “Artık kimse, bu ülkenin kimliğine şaşı bakmayacak” diye konuştu.

Belek Turizm Yatırımcıları Birliği’nin yaptırdığı cami, kilise ve sinagogdan oluşan “Dinler Bahçesi” Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından törenle açıldı. Erdoğan, AB Dönem Başkanı Hollanda’nın Avrupa İşleri Bakanı Atza Nikolai’nin de katıldığı Dinler Bahçesi’nin kurdelesini, üç dinin temsilcileri ile birlikte, Avrupa Birliği’nin marşı olan 9. Senfoni eşliğinde kesti. Erdoğan, törende yaptığı konuşmada, üç semavi dine ait üç mabedin aynı bahçede buluştuğu projenin sembolik öneminin ötesinde, yaşanılan dünyanın her yerinde yankılanması gereken önemli bir mesaj verdiğini, bu mesajın barış ve kardeşlik mesajı olduğunu vurguladı.

“DÜNYAYA SESLENİYORUM”

Erdoğan, “dinin hayata anlam kazandırdığı için insanlar açısından vazgeçilmez olduğunu, hayatın anlamının korunmasının en mukaddes insan hakkı olduğuna” işaret etti. “Hiç kimsenin insanların mukaddes değerlerini istismar hakkına sahip olmadığına, bir başkasının mukaddes bildiğine hürmetsizlik ve saygısızlık edemeyeceğini” ifade eden Erdoğan, şöyle dedi: “Burada inşa edilen eserler bugün ve yarınki nesiller için sadece Türkiye’nin tarihine değil, insanlığın tarihine de ışık tutacaktır. Üç semavi dinin mabetlerini bir bahçede buluşturan bu mekana adım atan hiç kimse bu ülkenin kimliğine şaşı bakamayacaktır. Bizler bu ülkenin çocukları olarak yüzyıllarca içiçe güven ve barış içinde yaşadık. Halen de birbirimizin hukukunu koruma konusunda azami bir çaba içindeyiz.” Erdoğan, bu yıl 11 ayda Türkiye’yi ziyaret eden 17 milyon turistin Türkiye’deki ahenge, hoşgörüye hayran kalarak ülkelerine döndüklerini ifade etti. Türkiye’nin demokrasisini, hukuk ve adalet zeminine oturttukça dünyadaki itibarını artırdığını kaydeden Erdoğan, “Eksiklerimiz yok değil var bunun bilincindeyiz. Bunları da zaman içerisinde süratle aşabilmenin mücadelesini verme gayretindeyiz” dedi. “Buradan tüm dünyaya sesleniyorum. Yeryüzünde nerede bir insanlık bahçesi varsa orada Türkiye’den bir renk ve bir koku muhakkak vardır. O nedenle bizim topraklarımız yeryüzünün ortak değerlerinin mücevher gibi korunduğu topraklardır. Türkiye, sahip olduğu maddi ve manevi birikimin farkındadır. Bu birikimle dünyaya söyleyeceğimiz önemli sözlerimiz vardır. Medeniyet yolunda ilerlerken sahip olduğumuz zenginliklerimizi daha da zenginleştireceğiz. Bütün çabamız millet olarak huzur içerisinde kardeşçe yaşabilmektir. Buraya misafir olarak gelen turistlerin hukuku da bize emanet edilmiştir. Tıpkı bizim vatandaşlarımız kültürel kimlikleriyle yurtdışına gittikleri zaman haklarının korunmasını istediğimiz gibi başkaları da ülkemize geldiklerinde sağlam bir hukuk devletinin güvencesi altında olmalıdırlar.”

“BİNLERCE GÜL YEŞERSİN”

Erdoğan, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: ”Güç ve kuvvetin belirleyici olduğu şiddet ve kör kavgaların bitmediği bugünkü dünyada daha merhametli, daha adaletli, daha şefkatli bir dünya için hepinizin yaptığı katkıyı saygıyla anıyorum. Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde bir numune olarak inşa edilen bu bahçede binlerce gül yeşersin diyorum.” Erdoğan, törenin ardından semavi dinlerin temsilcileri ve Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu 3 ibadethaneyi gezdi.

Bülent AYDEMİR – Evren MESCİ

Yorumlar kapatıldı.