İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Patriklerin savaşı!

Bartholomeos’un ‘ekümenik’ yani ‘evrensel’ sıfatını kullanmak istemesi, Türkiye’deki diğer Ortodoks cemaatleri için de sorun olmaya başladı. Zira, iddialara göre Türkiye ermenileri Patriği Mezrop II, Bartholomeos’un Türkiye’deki Ortodokslar’ın lideri gibi algılanmasından hiç hoşnut değil. Öyle ki, AP Başkanı Josep Borrell’in geçen cumartesi, yani 4 Aralık’ta Fener Rum Patrikhanesinde düzenlediği ve Türkiye’deki dini azınlıkların temsilcileri ile bir araya geldiği toplantıya çağrıldığı halde katılmadı. Ve bu toplantıya katılmayan sadece Mezrop II değildi. 800 üyeli Bulgar Ortodoks Kilisesi ile Türk Ortodoks Kilisesi temsilcileri de Patrikhane’deki toplantıya gelmedi. Bartholomeos’un ev sahipliğinde yapılan toplantıya Rum Ortodoks, Süryani, Musevi ve Katolik azınlığın temsilcileri katıldı. Borrell’in, dini azınlıkların temsilcileriyle yaptığı bu toplantının, tepkiye yol açmaması için Taksim’deki AB Bilgi Merkezi’ne alınması da düşünülmüş. Ancak sonra bu fikirden vazgeçilmiş. AB Bilgi Merkezi Direktörü Seda Domaniç, “AB Komisyonu Türkiye Delegasyonu bizi arayarak Cumartesi günü toplantı salonumuzun müsait olup olmadığını sordu. Ama sonra bir cevap gelmedi” diyor.

Patriğin tek isteği “ekümenik” olmak değil!

Yunanistan’da yayınlanan Elefterotopia gazetesine göre, son günlerde alevlenen ‘ekümeniklik’ tartışması, Fener Rum Patrikhanesi’nin isteklerinden sadece biri. Oysa Patrik, Heybeli Ruhban Okulu’nun tekrar açılmasından el konulan mülklerin geri verilmesine kadar bir dizi talebi daha var. Ve bu talepleri için Atina, Brüksel ve Türkiye’ye sürekli mesajlar gönderiyor. İşte gazeteye göre Bartholomes’un talepleri:

* 590 yılından beri geçerli olan Patrikhane’nin ekümenliği Türk hükümeti tarafından tanınmalı.

* Heybeli Ruhban Okulu tekrar açılmalı.

* Patrikhane’nin hukuki varlığı tanınmalı.

* Patrikhane ve Rum azınlığın mülkleri garantilenmeli.

* El konulan vakıf statüsü değiştirilmeli.

* Büyükada Yetimhanesi, Patrikhane’ye geri verilmeli.

* Balıklı Rum Hastanesi’ne konulan yüksek vergi kaldırılmalı ve tekrar azınlık kurumu olarak tanınmalı.

* Azınlığın kurum ve binalarında yönetim kurulu seçimlerinde zorluk çıkaran yeni yasa kaldırılmalı ve seçimler azınlığın gelenek ve göreneklerine uygun yapılmalı.

* Yabancı ülke vatandaşı olan kilise mensuplarına Türkiye’de oturma ve çalışma izni verilmeli.

* El konulan kilise ve mülkler geri verilmeli.

* Patrik seçimi bütün dünyada bulunan despotlar arasından yapılmalı ve Türk vatandaşlığı sonradan verilmeli.

Haber : Mert İNAN

Yorumlar kapatıldı.