İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Erivan’a gerekenler anlatılacak

Uğur ERGAN / ANKARA

RUSYA, Kafkasya’da istikrarın sağlanması ve Türkiye ile Ermenistan arasındaki sorunların giderilmesi için Erivan yönetimine daha fazla baskı yapacağının mesajını verdi.

Moskova’nın bu önemli mesajı, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün, Rus meslektaşı Sergey Lavrov onuruna verdiği öğle yemeğinde geldi. Gül, Lavrov’a, Kafkasya’da istikrarın sağlanmasının önemini anlatıp bundan tüm bölge ülkelerinin kárlı çıkacağını bildirdi. Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki sorunun çözümünün, bölgenin huzura kavuşmasında önemli bir etken olacağını vurgulayan Gül şunları söyledi: ‘Türkiye, Ermenistan’a ilişkin birtakım açılımlar yapma niyetinde. Ancak bunun için önce Ermeni tarafından bazı açılımlar bekliyoruz. Onlardan bir adım geldiğinde biz karşılığını vereceğiz. Ancak bir açılım olmadığı zaman bizim bir şey yapmamız söz konusu olamaz. Şu andaki mevcut durumdan Ermenistan büyük zarar görüyor.’ Lavrov da bunun çok olumlu bir yaklaşım olduğunu belirterek, Ermenistan’a Türkiye’nin beklediği adımları anlatacaklarını ve ilerisi için ümitli olduğunu belirtti.

ÇEÇEN TERÖRÜ

Gül-Lavrov görüşmesinde terör konusu da ele alındı. Rus tarafı Çeçenistan’da ele geçirilen bazı teröristlerin üzerinden Türk pasaportu çıkmasını gündeme getirdi ve Türkiye’den özellikle Çeçen teröristlere destek verdiği belirlenen dernekleri yakın takibe almasını istedi. Gül de, tüm bunları bildiklerini gereken her türlü önlemin alındığını anlatıp terörizmin uluslararası boyuta ulaşmasına dikkat çekti. Gül buna örnek olarak kısa süre önce Türkiye-Suriye sınırı yakınında PKK militanı olan bir Rus vatandaşının ele geçirilmesini örnek gösterdi.

Boğaz’daki sıkıntıyı biliyoruz

Boğazlar’dan petrol taşımacılığının da konuşulduğu toplantıda Gül, artık İstanbul’un fiziki olarak tanker geçişini kaldıramayacağını rakamlarla anlattı. Gül Türkiye’nin saedece İstanbul için endişe duyduğunu, Boğazlar’da ticari açıdan serbest geçişi kaldırmak gibi bir niyetinin olmadığını vurguladı. Lavrov da, sıkıntıyı bildiklerini, serbest ticari geçiş ilkesinin aynen muhafaza edileceğini duymalarının kendilerini memnun ettiğini bildirdi. İki taraf Irak konusunda hemfikir olduklarını bir kez daha teyid etti.

Kayarken yakaladı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün Anıtkabir’e gelmeden önce buzlanmadan dolayı yerler tuzlandı. Buzda kaymaması için bütün önlemler alınmasına karşın, Putin’in ayağı, bir an arkasını dönüp çevirmenine birşeyler söylerken kaydı. Çevikliği ve sportmenliğiyle tanınan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen anında Putin’i kolundan tutarak dengesini sağladı.

Yorumlar kapatıldı.