İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Yaşasın bu topraklardaki birlikteliğimiz

Ardıç AYTALAR / İSTANBUL

Başbakan Erdoğan Ermeni müzesini açarken, ‘bu müze sayesinde hiçbir göz tarihe şaşı bakamayacak. İçimden gelen sese kulak vererek yaşasın bu topraklardaki birlikteliğimiz’ dedi.

Zeytinburnu’nda 1832 yılında 2’nci Mahmut’un fermanıyla yaptırılan ve 172 yıldır ayrım yapmadan herkese hizmet veren 600 yataklı Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi’nde kurulan müze Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıldı.

Açılışı çok sayıda yabancı gazeteci de izledi. Ermeni cemaatinin Osmanlı yönetimiyle yaptığı yazışmalar, hastaneyle ilgili evraklar ve sağlık gereçlerini sergilendiği müzenin açılışına Başbakan Erdoğan ve Ermeni Patriği Mesrop Mutafyan da katıldı.

İNSANLIĞA ÖRNEK OLDUK

Erdoğan yaptığı konuşmada açılışın çok anlamlı ve heyecan verici olduğunu belirterek, ‘Bu müze bugün ve yarınki nesiller için tarihe ışık tutacak bir müze olacaktır. Bu müzedeki eserleri gören hiçbir göz muhteşem bir sentezle, tarihi bir tecrübeyle hep birlikte beraber yaşadığımız tarihe şaşı bakamayacaktır. O yüzden bu müze benim gönlümde insanlık müzesidir’ dedi. Anadolu’da her evde ‘Benim bir Ermeni ustam vardı’ sözünü duymanın mümkün olduğunu belirten Erdoğan ‘Bu nasıl içiçe geçtiğimizin en güzel ispatıdır. Şu anda da birbirmizin hukukunu vatandaşlık bilinciyle dostça korumaktayız, sonsuza kadar da böyle olacaktır. Biz 100 yıllardan devraldığımız insani değerleri evrensel kriterler ışığında geliştirme, yaşatmaya, yeşertmeye devam edeceğiz. İçimden gelen sese kulak vererek yaşasın bu topraklardaki birlikteliğimiz diyorum. Yaşasın insanlığa örnek olan medeniyetimiz. Çok yaşasın Türkiye Cumhuriyeti’ dedi.

OĞLUM HEYECANDAN

UYUMADI Erdoğan açılışa 45 dakika geç kalınca saatlerdir bekleyen vatandaşlar gelmeyeceğini sanarak endişelendiler. Ancak, gelince çok mutlu oldular. Ayşanuz Meldinyan ‘Oğlum sabaha kadar uyuyamadı Başbakan’ı göreceğim diye. Türk Ermenisi olarak bizi gururlandırdı’ dedi.

Koro, ‘Beraber Yürüdük’ü söyledi

Lusavoriç Gençlik Korosu, verdiği konserde Erdoğan için özel olarak repertuarlarına aldıkları ‘Beraber yürüdük biz bu yollarda’ şarkısını söyledi. Şarkı sonrası Erdoğan koro üyelerine teker teker teşekkür etti. Aramyan, Dadyan ve Kalfayan Ermeni İlköğretim Okulları’nın öğrencilerinin Türk bayrakları salladığı açılışta Maral Dans Topluluğunu Ermeni halk danslarından oluşan gösteri sergiledi.

Ferman plaketi

Müzenin girişine Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi’nin 1832 yılında 2’nci Mahmud’un fermanıyla yaptırıldığını gösteren plaket asıldı.

Yorumlar kapatıldı.