İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Türkiye’deki tüm kesimler asli unsurdur’

Başbakan Tayyip Erdoğan, 17 Aralık’taki kritik AB zirvesi yaklaşırken, azınlık konusu başta olmak üzere bazı şartlar öne süren Avrupa’ya mesaj gönderiyor.

İstanbul’da Yedikule Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Vakfı Müzesi’nin açılışını yapan Erdoğan, “Bu müze benim gönlümde, bir insanlık müzesidir.” değerlendirmesini yaptı. Türkiye’de yaşayan tüm kesimlerin bu ülkenin asli unsuru olduğunu vurgulayan Erdoğan, “Bizler bu ülkenin çocukları olarak yüzyıllardır iç içe, güven ve barış içerisinde yaşadık. Birbirimizin hukukunu vatandaşlık bilinciyle dostça korumaktayız, sonsuza kadar da bu böyle olacaktır.” dedi.

Kalabalık Ermeni cemaatinin katıldığı açılışta Ermeni öğrencilerden oluşan Lusavoriç Korosu, İstiklal Marşı’nı okudu.

Hastane Başkanı Setrat Tokat da Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğini destekleyen bir konuşma yaptı. Ardından Başbakan Erdoğan kürsüye geldi. “Bu müze benim gönlümde, bir insanlık müzesidir.” değerlendirmesini yapan Erdoğan, müzedeki eserleri gören hiçbir gözün, beraber yaşanan tarihe şaşı bakamayacağını ifade etti. Türk milletinin sahip olduğu hoşgörüye dikkat çeken Başbakan, “Bizim kültürümüzde şu var; Yunus’un diliyle (Yaradılanı severiz Yaratan’dan ötürü) Dolayısıyla tüm yaratılanları sevmek bizim hem insanî hem de inancımızdan gelen bir görevdir. Bugün bunun için buradayım.” dedi. Anadolu’nun her yerinde “Bir Ermeni ustam vardı.” diye konuşulduğunu anlatan Erdoğan, “Ticaretimizi, mimarimizi, türkülerimizi, mutfaklarımızı birbirinden ayıramayız.” ifadesini kullandı. Hastanenin 172 yıl önce Sultan II. Mahmut’un fermanıyla Ermeniler tarafından kurulduğunu hatırlatan Başbakan Erdoğan, hastanenin aradan geçen yıllar boyunca hiçbir ayrım gözetmeksizin hizmet verdiğini vurguladı. Müzedeki her eserin birlikte yaşanmış bir maziyi açık ve net belgelediğini de söyleyen Erdoğan, spekülasyonlar ve dev enformasyonlarla gerçeklerin çarpıtıldığını belirtti. Başbakan Erdoğan, “Medeniyetteki evrensel değerlerle birlikte ileriye doğru değişerek ve zenginlik olarak gördüğümüz farklılıkları dondurarak değil; ancak koruyarak geliştirebiliriz. Bizim medeniyet anlayışımız perspektifimiz budur.” şeklinde konuştu.

Türkiye’ye kattığı değerler için Ermeni vatandaşlara teşekkür eden Erdoğan, şöyle devam etti: “Bu ülkenin başbakanı olarak ben de bu vatandaşlarımız ve diğer vatandaşlarımızın her türlü hukukunu korumayı, sevincinde ve tasasında yanında olmayı kendim için bir görev telakki ediyorum.” Erdoğan, buradan çıkan mesajın dünyada nasıl yankılanacağını merakla beklediğini ifade ederken konuşmasını, “Yaşasın bu topraklardaki birlikteliğimiz, yaşasın insanlığa örnek olan medeniyetimiz ve çok yaşasın Türkiye Cumhuriyeti.” sözleriyle noktaladı.

Baran Taş, İstanbul

Yorumlar kapatıldı.