İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Patrik´ten yardım talebi kriz cıkardı

Kütahya Belediye Başkanı AK Partili Mustafa İça, Fener Rum Patriği Dimitri Bartholomeos’u ziyaret ederek Yeni Mahalle’de bulunan Rum Kilisesi’nin 800 milyar lira tutan restorasyonu için yardım istedi. Patrik’in sıcak baktığı bu talep, Kütahya’da krize yol açtı. Küttahya’nın eski belediye başkanı SP İL Başkanı Süleyman Canan, MHP İl Başkanı Osman Barut ve Petrol İş Sendikası Şube Başkanı Ahmet Özen, Başkan İça’ya tepki gösterdi. AK Partili başkana tek destek CHP’den geldi.

Eski Başkan ve SP İl Başkanı Süleyman Canan, Bartholomeos’tan yardım isteyen Başkan İça’ya sert tepki gösterdi. Rumların Türklere kin beslediğini, bu kini Patrik’in de paylaştığını ima eden Canan, ‘Kütahya semalarında çalınan çan ancak Bartholomeos’u sevindirir’ dedi.

TANIMIYORUM

Kütahya Petrol -İş Sendikası Başkanı Ahmet Özen, Başkan İça’nın Bartholomeos’tan yardım istemesinin Kütahya’yı küçük düşürdüğünü ileri sürdü. Bu olaydan sonra Mustafa İça’yı belediye başkanı olarak tanımadığını belirten Ahmet Özen, ‘Yıllar önce bizleri sırtımızdan hançerleyen insanlara hoş göstermek çok büyük acıdır. İlle de tarihimiz canlanacaksa ve inançlara saygı amacında yapılıyorsa bunun parası Patrik’ten değil de bizden istenilseydi verirdik. Bu ziyaret ülkemizi ve Kütahya’mızı küçük düşürmüştür’ diye konuştu.

HOŞ DEĞİL

Kütahya MHP İl Başkanı Osman Barut, Başkan İça’nın Bartholomeos’u ziyaret ederek restorasyon için yardım istemesinin hoş karşılamadıklarını, bunun Türkiye’nin imkanlarıyla yapılması taraftarı olduklarını kaydetti.

DESTEKLİYORUZ

CHP İl Başkanı Ruhsen Kumdalı, kilisenin insanlığın ortak malı olduğunu belirterek, ‘Ortak kültür mirasında, dil, din ve ırk ayrımı yapılamaz’ diye konuştu. Çağımızda artık hoşgörü ve iletişimin geçerli olduğunu kaydeden Kumdalı, Belediye Başkanı Mustafa İça’nın Patrik’i ziyaretini anlayışla karşıladığını söyledi.

İhsan TUNÇOĞLU / KÜTAHYA

——————————————————————————–

Kızılay’ın deposuydu

Kilise, Kütahya’da yaşayan Rumların dini ihtiyaçlarını karşılamak için yaklaşık 150 yıl önce ibadete açılmıştı.Kurtuluş Savaşı’ndan sonra Rumların Yunanistan’a kaçması üzerine kilise ibadete kapatıldı. Kilise’nin mülkiyeti Kızılay’a verildi. Kızılay’ın yıllarca depo olarak kullandığı kilise, son yıllarda kaderine terkedildi. Hırsızların istilasına uğrayan kilise yağmalandı, tavan, taban ve duvarları delik deşik edildi. Rumların buraya hazine gömdüğü söylentileri üzerine, hazine avcıları kilise içindeki tarihi ikon ve taşların yanısıra kilisenin kapısı dahi çaldı. Kilise son yıllarda alkoliklerin ve madde bağımlılarının barındıkları bir yer haline gelmişti.

——————————————————————————–

Dinimizin hoşgörüsünü göstereceğiz

Belediye Başkanı Mustafa İça, restore edilecek Rum Kilisesi’ni, Klasik Türk Müziği ve mehter eğitimi veren konservatuvara dönüştüreceklerini, turistik ziyarete de açacaklarını söyledi. Mustafa İça, ‘Yapmak istediğimiz dinimizin ve kültürümüzün hoşgörüsünü göstermek. Avrupa Konseyi, Kütühya Belediyesi’ne kültür, sanat ve tanıtım faaliyetleri için bize Avrupalı Diploması ödülü verdi. Kentteki dört meydana Avrupalı Diploması tabelası astık ve bu yarışta biz de varız dedik’ diye konuştu. Başkan İça, restorasyon için UNESCO ve Koç Holding’den de yardım istediklerini, her iki yerden de olumlu cevap aldıklarını bildirdi.

Yorumlar kapatıldı.