İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Erdoğan, Ermeni Vakfı Müzesi´ni açtı

İstanbul – Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bugün açılışını yaptığı Yedikule Surp Pırgiç Hastanesi Ermeni Vakfı Müzesi’nin kendi gönlünde bir insanlık müzesi olduğunu söyledi.

Erdoğan, Türk ve Ermeniler’in ortak tarihini gözler önüne seren Yedikule Surp Pırgiç Hastanesi Ermeni Vakfı Müzesi’ni törenle açtı.

Açılış nedeniyle düzenlenen törende konuşan Erdoğan, bugünün çok anlamlı ve heyecan verici bir gün olduğunu belirtti. Hastanenin 172 yıl önce Sultan II. Mahmut’un fermanıyla Ermeniler tarafından kurulduğunu hatırlatan Başbakan Erdoğan, hastanenin aradan geçen yıllar boyunca hiçbir ayrım gözetmeksizin hizmet verdiğini vurguladı.

Bugün Ermeni Vakfı tarafından Türkiye’ye kazandırılan müzenin açılışını yapacağını belirten Erdoğan, şöyle devam etti:

“Bu müze, bugün ve yarınki nesiller için tarihe ışık tutacak bir müze olacaktır. Bu müzedeki eserleri gören hiçbir göz, muhteşem bir sentezle, tarihi tecrübeyle hep birlikte beraber yaşadığımız tarihe şaşı bakamayacaktır. Bu müze, benim gönlümde bir insanlık müzesidir. Bizler bu ülkenin çocukları olarak yüzyıllardır iç içe, güven ve barış içerisinde yaşadık. Edebiyatçılarımız, mimarimiz, insani değerlerimiz, ticaretlerimiz, türkülerimiz ve mutfaklarımız iç içe geçti ve bu ülkede bütün vatan evlatlarının öyle birbirleriyle alışverişleri oldu ki bakarsınız her yerde, Anadolu’nun her değişik hanesinde ‘benim bir Ermeni ustam vardı’ bu ifadeyi duyarsınız. Niye? Sanatkar olarak esinlenerek çok şeyler kazandırmışlardır. Kapalıçarşı’da yürüdüğümüz zaman oradaki sahafların yaşamında, altının nakış nakış işleyenlerin hayatında bakarsınız (benim bir Ermeni ustam vardı) derler. İşte bu bizim nasıl iç içe geçtiğimizin en güzel ispatı ve ifadesidir. Şu anda da birbirimizin hukukunu vatandaşlık bilinciyle dostça korumaktayız, sonsuza kadar da bu böyle olacaktır. Ne yazık ki modern dünyada insanlığın müşterek değerlerinden çok farklılıklar üzerinde duruluyor. Medeniyet meşalesi olan böyle abidei eserler tarihe ışık tutacağına, spekülasyonlarla, dev enformasyonlarla ne yazık ki gerçekler çarpıtılıyor.”

Kaynak : Anadolu Ajansı

Yorumlar kapatıldı.