İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Başbakan: Şaşılık bitecek

Surp Pırgiç Hastanesi Ermeni Vakfı Müzesi’ni açan Başbakan Erdoğan, ‘Bu müzedeki eserleri gören hiçbir göz, tarihimize şaşı bakamayacak. Yaşasın bu topraklardaki birlikteliğimiz’ dedi

RADİKAL – İSTANBUL – Başbakan Recep Tayyip Erdoğan açılışını yaptığı Yedikule Surp Pırgiç Hastanesi Ermeni Vakfı Müzesi’nin bir insanlık müzesi olduğunu belirterek, “Bu müzedeki eserleri gören hiçbir göz, beraber yaşadığımız tarihe şaşı bakamayacak” dedi.

Türk-Ermeni ortak tarihini gözler önüne seren müzeyi törenle açan Erdoğan, hastanenin 172 yıl önce Sultan II. Mahmut’un fermanıyla Ermenilerce kurulduğunu ve yıllar boyunca hiçbir ayrım gözetmeden hizmet verdiğini anlatarak şunları söyledi:

“Bu müze, tarihe ışık tutacak. Müzedeki eserleri gören hiçbir göz, muhteşem bir sentezle, tarihi tecrübeyle beraber yaşadığımız tarihe şaşı bakamayacak. Bu müze, benim gönlümde bir insanlık müzesidir. Bizler, bu ülkenin çocukları olarak yüzyıllardır iç içe, güven ve barış içinde yaşadık.”

‘Dünyaya nasıl yansır?’

Ülkeye kattığı değerler için Ermeni vatandaşlara teşekkür eden Erdoğan şunları söyledi: “Bakalım buradan dünyaya verilen mesaj, dünyada nasıl yankılanacak, nasıl yansıyacak? Bakalım insanlığa, dünya medyasına, dünyanın burasından, medeniyet yüreği İstanbul’dan buradaki dostluğumuz nasıl yansıyacak? Biz yüzyıllardır devraldığımız insani değerleri evrensel kriterler ışığında yaymaya, geliştirmeye, yaşatmaya bir bir devam edeceğiz. Yaşasın bu topraklardaki birlikteliğimiz. Yaşasın insanlığa örnek olan medeniyetimiz. Çok yaşasın Türkiye Cumhuriyeti.”
Konuşmaların ardından Maral Dans Topluluğu gösteri sunarken, Lusavoriç Korosu da Erdoğan’ın sevdiği ‘Beraber yürüdük biz bu yollarda’ şarkısının da yer aldığı üç eserlik mini bir konser verdi. Erdoğan daha sonra, Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob II ile birlikte kurdeleyi keserek açılışı yaptı.

Surp Pırgiç Hastanesi’nin idari binasının ikinci katında, 300 metrekarelik bir alanda yer alan müze, iki kısımdan oluşuyor. Birinci kısmında kurucular ve yardımseverlerin portreleri ve fotoğrafları sergileniyor. İkinci kısımda ise hastanenin yapımına izin veren ferman sureti, II. Abdülhamid’in verdiği arma, dönemin tıbbi cihazları ve o döneme ait çeşitli antika eşyalar var.

Yorumlar kapatıldı.