İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Resepsiyona ‘ekümeniklik’ gölgesi

3 Aralık 2004— Patrikhane’nin himayesinde gerçekleşen resepsiyon öncesi ABD’den gelen Ortodoks Kilisesi temsilcileri Dışişleri Bakanı Gül’den Ruhban Okulu’nun açılması ve Patrikhane çalışmalarının engellenmemesini istedi.

ABD’deki Ortodoks cemaati üyelerinden oluşan 85 kişilik bir grup, inançlarına göre ‘hac’ vazifelerini yerine getirmek için İstanbul’daki Fener Rum Patrikhanesi’ne gerçekleştirdikleri ziyaretin ardından Ankara’ya gelerek burada ABD’nin Ankara Büyükelçisi Eric Edelman’ın ev sahipliğinde ve Fener Rum Patrikhanesi’nin himayesinde gerçekleşen resepsiyona katıldı.

DIŞİŞLERİ BAKANI GÜL İLE GÖRÜŞME

Davetiyesinde Fener Rum Patriği Bartholomeos için “ekümenik” sıfatının kullanılmasıyla tartışmalara neden olan resepsiyon öncesinde ABD Ortodoks kilisesi temsilcileri Ankara’da Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ü ziyaret etti.

Nezaket ziyareti çerçevesindeki görüşmenin talebi, ABD tarafından geldi. Diplomatik kaynaklar, görüşmenin ABD’nin Fener Rum Patriği Bartholomeos’u “ekümenik” olarak nitelendirmesiyle başlayan tartışmalarla doğrudan bir ilişkisi bulunmadığını kaydettiler.

Görüşmede Ortodoks kilisesi temsilcileri, Heybeli ada Ruhban Okulu’nun açılması, Türkiye’de din özgürlüğü, yabancıların mal-mülk edinmeleri, Balıklı Rum Hastanesi gibi çeşitli konulara ilişkin görüşlerini Bakan Gül’e ilettiler.

RESEPSİYON PROTESTO EDİLDİ

Heyet, görüşme sonrasında ABD Büyükelçilik konutundaki resepsiyona katıldı. Bazı ülkelerin Ankara büyükelçilerinin de katıldığı resepsiyon sürerken bir grup Ülkü Ocağı üyesi ABD’nin Ankara Büyükelçiliği önünde protesto gösterisi düzenledi.

LİMBERAKİS: KİLİSENİN İHTİYACI VAR

Resepsiyonun ardından Ankara Hilton Oteli’nde verilen yemeğe katılan heyetinin başkanlığını yapan Antony Limberakis, “ekümenik” tartışmalarına yanıt verdi.

Limberakis, “Ekümenik patrik dünyadaki 300 milyon Ortodoksun lideridir. Patriğin şeçimi tamamen Hiristiyanlığa göre olmalı ve herhangi bir ülkenin “vatandaşlık” gibi gerekçeyle müdahalesi olmamalıdır. Kilisenin, “ekümenik” patrik olarak, Türk, ABD’li veya dünyanın herhangi bir ülkesinin vatandaşı olan en donanımlı kişiye ihtiyacı var ” dedi.

EDELMAN: DESTEK OLACAĞIZ

ABD’nin Ankara Büyükeliçisi Edelman ise bu resepsiyonu gerçekleştirmenin dini hoşgörü için gerekli olduğunu dile getirdi.

Edelman, “Çünkü din özgürlüğü ABD için en temel bir değer. Din özgürlüğüne saygı ve tölarans Avrupa Birliği ile de en önemli bağımız. Türkiye de AB yolunda bize yakınlaşacak. Siz burada Türkiye’ye yardımcı oldunuz. Siz devam ediniz ve biz size destek olmaya devam edeceğiz” dedi.

Yorumlar kapatıldı.