İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Borell’den din temsilcilerine ziyaret

İstanbul

AA

4 Aralık 2004— Patrik Bartholomeos ile de görüşen Borrell, “Çok ilginç bir buluşma gerçekleştirdik. 14 Aralık’ta parlamentodaki oylamaya ilişkin genel kanılarımızı ilettim. Avrupa Parlamentosu’nun her türlü düşünce, din özgürlüğü uygulamaları konusundaki bağlılığını ilettim” dedi.

Fener Rum Patrikhanesi’ne gelişinde Metropolit Meliton tarafından karşılanan Borrell, Patrik Bartholomeos ile yaklaşık 15 dakika görüştü. Görüşmenin sonunda basın mensuplarının görüntü almasına izin verildi.

BORRELL: İLGİNÇ BİR BULUŞMA OLDU

Borrell, daha sonra, Patrikhane bahçesindeki bir başka binaya geçerek, burada Metropolit Meliton, Türkiye Hahambaşısı İshak Haleva, Süryani Kadim Kilisesi İstanbul Metropoliti Yusuf Çetin ve Süryani Katolik Cemaati Temsilcisi Yusuf Sağ’ın da aralarında bulunduğu dini cemaatlerin temsilcileriyle yaklaşık 1 saat süren bir görüşme gerçekleştirdi.

Çıkışta gazetecilere açıklama yapan Borrell, “Çok ilginç bir buluşma gerçekleştirdik. Türkiye’de yaşayan Müslüman olmayan din temsilcileriyle 1 saatten fazla süre birlikte olduk. 14 Aralık’ta parlamentodaki oylamaya ilişkin genel kanılarımızı ilettim. Avrupa Parlamentosu’nun her türlü düşünce, din özgürlüğü uygulamaları konusundaki bağlılığını ilettim” dedi.

‘ÜLKEMİZ BİR AN EVVEL AB’YE GİRMELİ’

Yusuf Çetin de toplantının çok güzel geçtiğini ifade ederek, “İnşallah ülkemize kısa zamanda tarih verilir. Biz, tüm Hıristiyanlar ve Museviler, ülkemizin bir an evvel bunu hak ettiğine inandığımızı söyledik. Ülkemiz doğru yolda ilerliyor. Ülkemizin bir an evvel AB’ye girmesi için ve daha önce gün alması için hem dua ettiğimizi, hem çalışmalarla desteklediğimizi söyledik” diye konuştu.

Gazetecilerin, “Toplantıda ruhban okulu konusu gündeme geldi mi” sorusu üzerine Çetin, “Birçok konular dile getirildi, konuşuldu. Hepimiz hemfikiriz. Ülkemizin bir an evvel AB’ye girmesini söyledik” dedi.

‘EKÜMENLİK’ İÇİN PROTESTO GÖSTERİSİ

Öte yandan, Borrell’in Patrikhane’yi ziyaretinden bir süre önce MHP Fatih İlçe Teşkilatı üyesi bir grup, “Patrik Bartholomeos için ‘ekümenik’ sıfatının kullanılmasını” protesto etmek amacıyla Patrikhane’ye doğru yürümek istedi.

Polisin yürümelerine izin vermediği gruptakiler, Patrikhane yakınındaki bir sokakta basın açıklaması yaptıktan sonra dağıldı.

Yorumlar kapatıldı.