İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Amerika Patrik için bastırıyor

Türkiye ile ABD arasında, Felluce operasyonuna yönelik sert eleştirilerle başlayan gerginlik, ekümenik kriziyle daha da şiddetleniyor. ABD Büyükelçiliği’nin Fener Rum Patriği Bartholomeos onuruna verdiği resepsiyon, Başbakanlığın ‘kamudan kimse katılmasın’ genelgesi nedeniyle sönük geçti. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Richard Boucher, Bartholomeos için evrensel anlamına gelen ‘ekümenik’ sıfatının kullanılmasını protesto amacıyla Türk yetkililerin davete katılmama kararı almalarını not ettiklerini söyledi. Boucher, Dışişleri Bakanı Gül’ün ABD’li din adamları Arhonlar’ı kabul etmesini de not ettiklerini belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı, iki ülke arasındaki gerginlik nedeniyle ilk kez Washington’daki Türk gazetecileri Bakanlığa çağırdı. Yunanistan Hükümet Sözcüsü Theodoros Rusopulos da, ‘Washington’un tavrının, bugünkü ve geçmiş Yunan hükümetlerinin konuya yaklaşımını yansıttığını’ söyledi.

GÖNÜL ALDI

Kriz yönetimi için Washington’da bulunan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ise ABD’lilerin gönlünü almaya çalıştı. ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Marc Grossman ile de biraraya gelen Şahin, Felluce operasyonuyla ilgili görüşlerin kişisel olduğunun altını çizdi ve ‘Önemli olan hükümetin tavrı’ dedi. Şahin, ‘ekümenik’ krizinin ise gündeme gelmediğini savundu. Şahin, ABD’nin, Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılması yönünde telkinde bulunduğunu da açıkladı. Okulun AB ile ilişkilendirilmesinin doğru olmadığını ABD’li yetkililere ilettiğini anlatan Şahin, AB ile müzakere tarihi yaklaştıkça bu konunun gündeme getirilmesinden rahatsız olduklarını ifade ettiğini söyledi.

——————————————————————————–

AKP’li Kaya: Yanlışlıkla KATILDIM

ABD Büyükelçiliği’nde verilen resepsiyonuna AKP’den katılan tek isim Ağrı Milletvekili Cemal Kaya oldu. Başbakanlığın yayınladığı ‘katılmayın’ genelgesi ve ‘ekümenik’ sıfatını protesto etmek için yayınlanan bildiriye imza koymasına rağmen resepsiyona katılan Kaya, kendini savundu. Kaya, ‘Davetiyeyi görmedim. Türk-ABD Dostluk Grubu üyesi olduğum için resepsiyonlara gidiyorum. Yemek yemedim. Kimsenin katılmadığını görünce 15 dakika kalıp ayrıldım’ dedi.

(ANKA)

Yorumlar kapatıldı.