İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ABD: Ruhban Okulu´nu açın

ABD’den hükümete: Heybeliada Ruhban Okulu’nu açın, AB sürecinde işinizi kolaylaştırın. Hükümetten ABD’ye: ’17 Aralık’ yaklaşırken konunun gündeme gelmesi rahatsızlık veriyor

AA – WASHINGTON – Hükümet ile ABD arasında Fener Rum Patriği Bartholomeos’un
‘ekümenik’ sayılması konusunda yaşanan gerilim yumuşatılmaya çalışılırken, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Washington’da temaslarda bulundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Richard Boucher, Ankara Büyükelçisi Eric Edelman’ın, ABD’deki Rum cemaatinin liderleri onuruna verdiği resepsiyona, ‘ekümenik’ sıfatının kullanılmasını protesto amacıyla bazı Türk yetkililerin katılmama kararını ‘ABD’nin not ettiğini’ açıkladı. Boucher, “Ancak Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün, Ankara’da heyetle bir araya gelmesini de not ettik. Sonuç olarak, uzun süredir biz patriği ekümenik, yani Türkiye içinde ve dışında pek çok kişinin dini lideri olarak kabul ediyoruz” diye konuştu. Gül, önceki gün Ankara’da New Jersey merkezli Ortodoks Arhonlar grubuyla bir araya gelmişti.

ABD İç Güvenlik Bakanlığı’nın davetlisi olarak Washington’da bulunan ve acil durum yönetimi konusunda temaslar yapan Başbakan Yardımcısı Şahin, dün Türk gazetecilere temasları hakkında bilgi verdi.

Felluce rahatsızlığı

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Marc Grossman’la da bir araya gelen Şahin, Türkiye’de hem iktidar hem de muhalefet partili bazı milletvekillerinin, Felluce’deki olaylarla ilgili beyanlarının, ABD nezdinde rahatsızlığa neden olduğunun anlaşıldığını söyledi. Şahin, şöyle konuştu: “Türkiye demokratik bir ülkedir. Kişisel düşünceleri açıklamak demokratik haktır. Ancak bu düşünceler, iki ülke ilişkilerini zedeleyecek üslup taşımamalıdır. Önemli olan Türk hükümetinin görüşüdür. Birkaç maksadını aşan ifadenin, ilişkileri koparması söz konusu değil. Amerikalı muhataplarımızın değerlendirmesi de budur. Bazı sözler, TV’lerde herkesi etkileyen görüntülerden kaynaklanmıştır.” Şahin, PKK’ya dair kaygıları da ilettiğini ve ABD’li yetkililerden “PKK’nın tasfiyesi için verdiğimiz sözün arkasındayız” yanıtını aldığını aktardı.
Amerikalı yetkililerin, Türkiye’ye 17 Aralık’ta tarih verilmesini beklediklerini belirten Şahin, ABD’nin, süreci kolaylaştırma yönünde bazı tavsiyeleri olduğunu, bu kapsamda Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılması yönünde telkinde bulunulduğunu açıkladı. Şahin, müzakere tarihi yaklaşırken bu konunun gündeme getirilmesinden rahatsızlık duyduklarını ilettiğini söyledi.

Yunanistan’dan hatırlatma

Öte yandan Yunanistan Hükümet Sözcüsü Theodoros Rusopulos,
‘Washington’ın İstanbul Fener Rum Patrikhanesi’ne ilişkin tavrının, bugünkü ve geçmiş Yunan hükümetlerinin konuya yaklaşımını yansıttığını’ söyledi. Rusopulos, ‘dinsel haklara saygı göstermenin bir ülkenin Avrupa Birliği’ne üye olması için şart olduğunu’ da vurguladı.

Yorumlar kapatıldı.