İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

14 ünlü ressamın tablosu 15 milyon Euro sigortayla geldi

Nilgün KARATAŞ

Dünyanın en ünlü 14 ressamının İstanbul’a getirilen 16 yağlıboya tablosu, Portakal Sanat ve Kültür Evi’nde 9 Aralık-12 Ocak tarihleri arasında sergilenecek.

Ünlü antikacı ve müzayedeci Raffi Portakal, Dali, Monet, Picasso gibi dünyaca ünlü 14 ressamın ve ünlü heykeltıraş Rodin’in eserlerini ilk kez Türkiye’ye getirdi. 10 Aralık-12 Ocak arasında Portakal Sanat Evi’nde sergilenecek olan eserler satışa da sunulacak. Eserlerin sigorta bedeli 15 milyon Euro’yu buldu.

SABANCI’nın Hat Eserli Koleksiyonu’nu yurtdışında sergileyerek bir ilke imza atan Raffi Portakal, bu kez dünyaca ünlü ressamların eserlerini Türkiye’ye getirirerek yeni bir ilki daha gerçekleştiriyor. Portakal, “Batı Resminin Büyük Ustaları” resim sergisiyle, 14 ünlü ressamın 16 ünlü yağlıboya tablosunu ilk kez Türkiye’de sergileyerek, satışa sunuyor.

Nişantaşı’ndaki Portakal Sanat ve Kültür Evi’nde 9 Aralık’ta yapılacak açılışın ardından 12 Ocak’a kadar sergilenecek olan eserlerin hepsi sanatçılarla ilgili kitaplarda yer alan eserler. “Batı Resminin Büyük Ustaları” sergisinde yer alan ressamlardan Boudin, Monet, Renoir, Signac, Lautrec, Bonnard, Vuillard, Vlaminck, Dufy, Van Dongen, Picasso, Utrillo, Kisling ve Dali’nin hiç bir eseri Türkiye’deki müzelerde sergilenmiyor. Bilindiği kadarıyla bu ressamlardan bazılarının eserleri özel koleksiyonlarda bulunuyor. Portakal’ın bu sergisi, bu ressamların eserlerinin yer aldığı ilk sergi olması açısından özel bir önem taşıyor.

TÜRKİYE’YE GÜVENDİLER

Portakal Sanat ve Kültür Evi’nin Yönetim Kurulu Başkanı Raffi Portakal, bu sergiyi “tesadüf, birikim ve hayallerin buluşması” olarak nitelerken, böyle ünlü ressamların orijinal eserlerinin yer aldığı serginin Türkiye’de en az 20-30 yıl önce gerçekleşmesi gerektiğini vurguladı. “AB’ye giriş sürecinde bu rötarlı işi yapmak bize nasip oldu” diyen Portakal, bu konuda şunları söyledi: “Bu resimlere bana bir koleksiyoner güvendi, emanet etti. Sadece bana mı? Hayır. Türkiye’ye güvendi. Türkiye’de potansiyel olduğuna, Türkiye’nin güvenilir olduğuna, kanunlarının yeterli olduğuna inandığı için bu resimleri güvenip bize verdiler. Burada benim kişisel çabalarım olabilir, ailemin geçmişi etkili olabilir ama bu sergi sadece benim başarım değil. Bunların ötesinde Türkiye’ye duyulan güvendir bu. 21’inci yüzyılda ülkemizde, Picasso gibi ressamlarla ilk kez böyle sanatseverlere açık bir sergide karşılaşacağız.”

15 MİLYON EURO’YA SİGORTALI

Portakal, bu eserlerin Türkiye’ye kazandırılmasını istemekle birlikte satış konusunda “Bekleyip göreceğiz” demekle yetindi. Bu sergi için 15 milyon Euro’ya (28.3 trilyon TL) sigortalanan eserlere talip olacaklar, serginin bitmesini bekleyecek. Geçici ithalat yoluyla Türkiye’ye getirilen eserlerin satılması halinde, yeniden gümrük ve satış işlemleri yapılacak. Eserlerin sergi boyunca korunması için özel güvenlik önlemleri alınırken, eserler Emniyet görevlileri tarafından da korunacak.

6 bin kişiye davetiye gönderen Portakal, bunun dışında üniversitelere yazı göndererek pazartesi-salı günleri öğrencilerin sergiyi gezebileceklerini iletti.

Monet ve Picasso’ya büyük ilgi bekleniyor

SERGİDEKİ eserlerin koleksiyoncusunun adını açıklamayan Raffi Portakal, eserlerin değerleri konusunda bilgi vermek istemedi. Hangisinin daha değerli olduğu konusunda “Her taşın kendine göre ağırlığı var, en değerli diye bir şey yok” demekle yetindi. Ancak Portakal’ın tahminleri Seine’de Mavnalar adlı tablosuyla yer alan Monet ve Pipolu Adam adlı eseriyle Picasso’nun en çok ilgi çeken ressamlar olacağı yönünde.

Sergide Rodin de var

BİR kopyası Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nin bahçesinde olan “Le Penseur-Düşünen Adam” adlı eseri ile Türkiye’de bilinen dünyaca ünlü heykeltıraş Auguste Rodin de, Portakal’ın sergisinde yer alıyor. Serginin tek heykeli, Rodin’in “La Jeunesse Triomphante-Hey Gidi Gençlik” adlı eseri olacak.

14 ünlü ressamdan 16 eser

Edouard Vuillard Siyah Çoraplı Kadın

Raoul Dufy Limanda Balıkçılar

Raoul Dufy Koru Caddesi

Pierre Bonnard Güzel Günler ya da Park

Moise Kisling Madam B. Dunn’un Portesi

Kees Van Dongen Guus’un Portresi

Maurice Utrillo Güzel Gabrielle

Eugene-Louis Boudin Plaj Manzarası

Eugene-Louis Boudin Kıyı ve Deniz

Paul Signac Bessin Limanı, Kumsal

Pierre Auguste Renoir Koltuktaki Bebek

Pablo Picasso Pipolu Adam

Salvador Dali Büyülenme-Yedi Sanat

Henri De Toulouse-Lautrec Moulins Sokağı’nın Merdivenlerinde

Claude Monet Seine’de Mavnalar

Maurice De Vlaminck Havre Limanı

Yorumlar kapatıldı.