İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ERMENİSTAN-İRAN 3. ENERJİ HATTI İNŞA EDİLECEK

Dün İran İslam Cumhuriyeti Enerji bakanı Habibollah Bitaraf ve Ermenistan Enerji bakanı Armen Movsisyan, İran ve Ermenistan arasında inşa edilecek, iki zincirli 3. yüksek gerilim hattını inşaatına ilişkin çerçeve anlaşmayı imzaladılar. Böylece Ermenistan ve İran arasındaki enerji akışı varolan 400 kw’a eklenerek 800 kw’a çıkacak.

İran enerji bakanı H. Bitaraf, 3. enerji yüksek gerilim hattının, ilk iki hatla beraber bir zorunluluk haline geldiğini belirtti, hattın 2 yılda faaliyete geçeceğini de söyleyen Bitaraf, enerji nakil hatlarının yapılmasının 3 amaca yönelik olduğunu, bunların; 1. İki ülke arasındaki enerji akışının temini, 2. Elektrik enerjisi karşılığı doğal gaz formulasyonunun gerçekleştirilmesi ve 3. Ermenistan Cumhuriyetine, İran tarfından mühendislik ve teknik destek hizmetleri sağlanması ve bunun karşılığında elektrik enerjisi temini olduğunu söyledi.

Ermenistan Enerji bakanı Armen Movsisyan, gaz ithal anlaşmasına göre enerji karşılığı gazın 1:3 oranında olacağını, yani 1m3 gaz karşılığı 3 kw enerji verileceğini söyledi ve 3. yüksek gerilim hattı proje maliyetinin ön hesaplamalara göre 25 milyon dolar civarında olacağını belirtti.

İran ve Ermenistan arasındaki “Agarak-Şinahuyr” 2. yüksek gerilim hattı, (yapımına ilişkin anlaşma 2002 yılında yapılmıştı) daha birkaç gün önce, 30 Kasımda faaliyete geçmiş ve 8.4 milyon dolara mal olmuştu. Kredi İran tarafından sağlanmış olup, Ermeni tarafı elektik enerjisiyle bunu ödeyecek.

Ağavni Harutyunyan

Yorumlar kapatıldı.