İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Boykotlu resepsiyona tek milletvekili katıldı

Fener Rum Patriği Bartholomeos’tan ‘Ekümenik’ diye bahsedilmesiyle siyasi tartışmaların odağına oturan resepsiyon, dün ABD Büyükelçiliği rezidansında yapıldı. Başbakanlık’tan gönderilen genelge nedeniyle resepsiyona, devlet memurları katılamadı. Resepsiyona, sadece AK Parti Ağrı Milletvekili Cemal Kaya’nın katılması dikkat çekti. Kaya, ‘Eğer, taraflar arasında çok büyük ihtilaflar varsa bile insanlar biraraya gelmezlerse sorunlar nasıl çözülecek’ dedi. Resepsiyon nedeniyle rezidans çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı.

Resepsiyon, bir grup ülkücü tarafından protesto edildi. Bu arada, Bartholomeos’tan ‘Ekümenik Patrik’ diye söz ettikleri için Ankara’nın tepkisine yol açan ‘Arhon’ diye adlandırılan ABD’li din adamları, ABD Büyükelçisi Eric Edelman ile birlikte Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ü ziyaret etti. Görüşmede Arhonlar, Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılmasını ve Patrikhane’nin koşullarının daha iyi hale getirilmesini istedi. Arhon heyeti, daha sonra Edelman onuruna Hilton Otel’de bir akşam yemeği verdi. Heyet adına bir açıklama yapan Antony Limberakis, kendilerinin Ekümenik Patrikhane’nin ABD’deki temsilcileri olduğunu belirterek, ‘Ekümenik Patrik, 300 milyon Ortodoks’un lideridir’ dedi. Limberakis, Türkiye’nin AB üyeliğini desteklediklerini de kaydetti.

‘TÜRKİYE TAHRİK EDİYOR’

Öte yandan, Yunanistan Kilisesi Başpiskoposu Hristodulos, Türkiye’nin İstanbul Fener Rum Patrikhanesi’ne karşı tavrının tahrik edici olduğunu iddia etti. (ANKARA)

Yorumlar kapatıldı.