İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Slovakya’dan soykırım küstahlığı

Uğur ERGAN /ANKARA

AB’nin yeni üyelerinden Slovakya’da bir parlamenterin meclise verdiği önergeyle sözde Ermeni soykırımı kabul edildi. Türkiye’yi soykırım yapmakla suçlayan önergenin bağlayıcılığının bulunmadığı bildirildi. Ankara’nın bugün Slovakya’ya ağır ifadeler içeren bir nota vermesi bekleniyor.

TÜRKİYE ile ilgili tarihi kararın alınacağı AB Zirvesi’ne iki hafta kala, birliğin yeni üyelerinden Slovakya’da Ankara’yı şok eden bir gelişme yaşandı. Slovakya Ulusal Meclisi’nde, önceki gün Türkiye’nin AB üyeliği tartışılırken bir parlamenterin verdiği, ‘Türkiye Ermenilere karşı soykırım suçu işlemiştir’ şeklindeki önerge kabul edildi.

BAĞLAYICILIĞI YOKMUŞ

Önergede 1915 yılında Türklerin Ermenilere karşı soykırım yaptıkları ve bunun insanlık suçu olduğu vurgulanıyor.

Slovakya’da sessiz sedasız yaşanan bu gelişme Ankara’da soğuk duş etkisi yarattı. Dışişleri Bakanlığı, konuyla ilgili Ankara’daki Slovakya Büyükelçiliği’nden detaylı bilgi istedi. Büyükelçilik yetkililerinin Ankara’ya, bu gelişmeye kendilerinin de şaşırdığı bilgisini verdiler ve Slovakya Ulusal Meclisi’nin aldığı bu kararın ileride Türkiye’ye karşı bir yaptırımı getirecek bağlayıcı niteliği olmadığını bildirdikleri öğrenildi.

Slovenya’da bulunan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün yurda dönmesinden sonra bugün Türkiye’nin Slovakya’nın Ankara Büyükelçisi’ni Dışişleri’ne çağırarak son derece ağır ifadeler içeren bir protesto notası vermesi bekleniyor.

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan diplomatik kaynaklar, Ermeni lobisinin AB zirvesi öncesi yoğun şekilde faaliyette bulunmalarına dikkat çekerek, ‘Slovakya’da yaşananlar tarih bilmezlikten ve küstahlıktan öteye gitmeyen bir davranış’ şeklinde yorumda bulundular.

Yorumlar kapatıldı.