İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ABD ve `Ekümenik´ Bartholomeos!

Hasan DEMİR

ABD”nin Ankara Büyükelçisi Erich Edelman kendi ifadeleri ile, “Ekümenik Patrik Bartholemeos”un yüksek himayesinde” bir resepsiyon veriyor.

Başbakan Erdoğan da “gizli” ve “çok acele” kayıtlı bir genelge yayımlayarak, kamu personelinden Fener Patriği”nin “ekümenik” sıfatıyla davet edildiği ABD resepsiyonuna katılmamalarını istiyor.

Şimdi burada AKP iktidarının bugüne kadar Fener Patriği”ne “ekümeniklik” bahsinde ne kadar cesaret verdiğini tekrarlayacak değilim.

Ama sen Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı olarak iç bünyende Ekümenik Patrikliğin Türkiye için bir tehdit oluşturmadığı yönünde raporlar hazırlarsan, ABD”nin Ankara Büyükelçisi de, öteden beri kendini “Ekümenik” ilân eden, Patrikhane”nin internet sitesinde bu sıfatı kullanan ve hatta İstanbul”a, Roma yıllarının adı ile “Konstantinapolis” diyen Bartholemeos”u, vereceği resepsiyona “Ekümenik patrik” olarak davet etmekte hiçbir bahis görmez.

Başbakan olarak Erdoğan Patrikhanenin ekümeniklik sıfatını kabul etmiyorsa buna ben alkış tutarım.

Ama aynı başbakanın Dışişleri Bakanlığı içersindeki “Ekümeniklik Türkiye için bir tehlike değildir” mealindeki raporu da hazırlayanların suratına çarpmasını beklerim.

Ayrıca, madem Fener Patrikhanesi”nin bir “ekümenik” yetkisi yok, öyleyse Bartholemeos”u ”kendinde olmayan bir yetki” ile Türkiye Cumhuriyeti”nin başkentinde resepsiyonlara davet eden ABD Büyükelçisi Edelman”ın da Dışişleri”ne çağrılarak uyarılması, şayet Edelman bu uyarı doğrultusunda hareket etmeyi sürdürürse kendisinden Türkiye Cumhuriyeti”ni terk etmesi istenemez miydi? Haysiyetli ve gerçekten bağımsız bir devletin yapması gereken, iç işlerine bu kadar müdahalede bulunan bir elçiyi uyarmak mı yoksa kendi memurlarının hareketlerini bir genelge ile zapturapt altına almak mıdır? Yani Türkiye Cumhuriyeti”nin Ankara”da bile sadece kendi çalışanına mı gücü yetiyor? Bağımsızlığımız bu kadar mı elden gitti?.

Acı olan bir başka şey ise, bazı kalem ve “bilim adamı” kimliğine sahip olanların yazılı ve görüntülü basında, “Lozan”ın hiçbir maddesinde Fener Patrikhanesi”nin Ekümenik Patrik olmadığına dair bir madde yok” diyerek Bartholemeos”un bu sıfatı kullanmasına ve Edelman”ın onu bu sıfatla himaye altına almasına haklılık kazandırmak istemeleridir.

Lozan”da Ekümenik Patrik olmadığına dair bir madde yoksa bile Ekümenik Patrik olduğuna dair bir madde var mı peki? O da yok.

O zaman her durumdaki belirsizliğin Türkiye aleyhine yorumlanması artık kaçınılmaz bir hal mi almıştır? Ege”deki binlerce adanın Türkiye”ye ait olduğuna dair de hiçbir anlaşma yok.

Yunanistan o adalar bizim diyor.

Şimdi bu mantıkla biz bu adaları Yunanistan”a mı verelim? Çünkü aynı adaların Yunan”a ait olduğuna dair de bir anlaşma bir yazılı ve imzalı metin mevcut değil.

Olur mu böyle şey? Bu insanlar Bartholemeos”u Türk milletine sevdirmeye çalışacakları yerde Türk milletini Bartholemeos”a sevdirmeye niye çalışmazlar ve mesela Fener Partrikhanesi”ndeki “Kin kapısının” açılması için niye papazı ikna etmezler? Gelelim Amerika”nın Fener Patrikhanesi”nin ekümeniklik aşkına? Sahi, ABD niye Fener”in ekümenik patriklik olmasını istiyor? Bunu bilmeyecek ne var? ABD Gürcistan ve Ukrayna”yı niçin karıştırıyorsa Fener”in ekümenik patriklik olmasını da onun için istiyor? Yani mesele Rusya”nın boğazını sıkma, Rusya”nın önünü kesme meselesidir ve Bartholemeos”a ekümenik patrik kabul eden ilk Amerikalı değildir Edelman.

Bu Beyaz Saray”ın projesidir.

O koltuğa oturduğu günden beri Bartholemeos Lozan”ı delerek Ekümeniklik yani Cihan Patrikliği peşinde koşuyor.

Rus Ortodoks Patriği Aleks II ise, hadi oradan be, senin bin 700, iki bin kişilik bir cemaatin var, biri Cihan Patriği olacaksa o ben olmalıyım, o Rus Ortodoks Kilisesi olmalı, çünkü benim cemaatimin sayısı nereden baksan 300 milyon, diyor. İşte ABD de Cihan Patrikliğini Rusya”ya kaptırmamak için Bartholemeos”u sahipleniyor.

Onu ABD”ye davet ediyor, saraylarda ağırlıyor.

Hani Suriye”nin PKK vasıtasıyla Türkiye topraklarında Türkiye Cumhuriyetiyle 15 yıl savaşması gibi Rusya ile ABD de, Bartholemeos üzerinden Türkiye Cumhuriyeti topraklarında birbirleriyle “arka bahçe” savaşı yapıyorlar.

Bu savaşta Türkiye”yi yönetenlerin gücü ise kendi memuruna yetiyor…

İşin özeti bu.

Yorumlar kapatıldı.