İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İRAN-ERMENİSTAN GAZ BORU HATTI ERMENİSTAN KOSMININ İNŞAATI BUGÜN BAŞLADI

Başbakan, projenin “siyasi ve ekonomik büyük eziyetlerle” hayata kavuşturulduğunu ifade etti

Dün sabah, Araks nehri Ermeni yakası, Agarak kenti yakınlarında İran-Ermenistan gaz boru hattının inşaatı başladı. Enerji Bakanı Armen Movsisyan inşaatın başlamasını tarihi bir an olarak nitelendirdi.

142 km uzunluğunda ve 720 mm çapındaki boru hattına ilişkin ilk anlaşma 12 yıl önce imzalanmıştı. İran tarafındaki inşaat birkaç ay önce başlamış, Ermeni tarafının inşşat yüklenicisi firma ise İranlı “Sanir” Şirketi.

Boru hattının inşaat sözleşmesi 13 Mayıs 2004’de Erivan’da imzalanmış, finansmanına ilişkin şartnameyse İİC devlet başkanı Hatami’nin 8 Eylül’de Ermenistanı resmi ziyaretinde imzalanmıştı. Şartname gereği İran tarafı –İran enerji Bakanı Habibollah Bitaraf’ın konuşmasında vurguladığı gibi- İran İhracat ve Gelişim Bankası yıllık %5 faizle 30 milyon dolar kredi tahsis etmiştir.

Başbakan Andranik Markaryan törende yaptığı konuşmada 2004 yılının bu gününün tarihe geçeceğini kaydetti ve boru hattının sadece İran ve Ermenistan açısından ekonomik ve enerji anlamında değil, “bölgesel belli değişikliklere de temel olacağını” vurguladı. Ermenistan için zor yıllar olan 90-ların başında İran’ın Ermenistan’a el uzattığını da kaydeden Başbakan, “2005 veya 2006 yılında, tekrar Araks nehri üzerinde Hidroelektrik santralının açılışı için” birararya gelme yönünde umudunu ifade etti ve “bugün Şnahur köyünde İran-Ermenistan ikinci enerji hattının da açılışını yapıyoruz, üçüncüsünün de olacağına umutluyuz” şeklinde konuşlmasına devam etti.

2006 yılı sonlarında tamamlanacak İran-Ermenistan gaz boru hattı, Ermenistan’a 20 yıl boyunca yıllık 500 milyon m3 hacimden başlamak üzere toplam 36 milyar m3 gaz temin edecek.

İran’ın Ermenistan elçisi Alirıza Hağiğian, gaz boru hattı inşaatının sadece Ermenistan’ın ekonomik gelişimine değil, aynı zamanda bölge istikrarının korunmasına da katkıda bulunacağını belirtti.

Tatul Hakobyan, Meğri

Yorumlar kapatıldı.