İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Uluslararası Ekümenik Episkoposlar Toplantısı İstanbul’da Toplandı

Katolik Kilisesi’nin Fokolare Hareketi tarafından İstanbul’da düzenlenen Uluslararası Ekümenik Episkoposlar Toplantısı’nın açılış oturumu 24 Kasım sabahı Taksim’deki Feronya otelde gerçekleşti. Açılış törenine İstanbul Rum Ortodoks Patriği 1. Bartholomeos Hazretleri başkanlık ederken, Ermeni Patrikliğini Ruhani Kurul 2. Başkanı Rahip Sahag Maşalıyan temsil etti ve Patrik 2. Mesrob Hazretlerinin gönderdiği mesajı okudu.

Toplantıya katılmak üzere yurtdışından kırk kişilik bir episkopos grubu İstanbul’a geldi. Katolik Kilisesi’nden gelen katılımcıların başında Prag Başepiskoposu Kardinal Miloslav Vlk bulunuyordu. Katılan diğer kiliseler ise
şöyle: Alman Protestan Kilisesi, Anglikan Kilisesi, Ermeni Kilisesi, Finlandiya Protestan Kilisesi, Hint Ortodoks Kilisesi, İsveç Protestan Kilisesi, Romanya Ortodoks Kilisesi, Rum Melkit Kilisesi ve Süryani Ortodoks Kilisesi. Türkiye’deki toplantıya katılan episkoposların geldikleri ülkeler ise şöyleydi: Almanya, A.B.D., Avustralya, Brezilya, Çek, Finlandiya, Hindistan, Hollanda, İngiltere, İsrail, İsveç, İsviçre, İtalya, Lübnan, Norveç, Romanya, Slovenya ve Suriye.

24 Kasım Çarşamba saat 17:00’de Uluslararası Toplantı’ya katılanlar önce Kumkapı’daki Sp. Asdvadzadzin Patriklik Merkez Kilisesi’ndeki akşam dualarında hazır bulundular. Ayinden hemen sonra konuklar Patrikhane salonunda düzenlenen çay ikramı ile ağırlandılar. Konuklarla birbuçuk saat kadar diyaloga giren Patrik Hazretleri, onların Ermeni Kilisesi’nin doktrini, Ermeni Kilisesi’nin idari yapısı, dinler ve kiliseler arası karma evlilikler, Türkiye’nin AB’ye girmesi, Türkiye’deki Ermeni cemaatinin bugünü, Türkiye’deki dinler ve kiliseler arası ilişkiler konularındaki sorularını cevapladı.

***********************

Patrik 2. Mesrob Hazretleri’nin Uluslararası Ekümenik Episkoposlar Toplantısı’na gönderdiği mesaj şöyleydi:

Muhterem ve Çok Saygıdeğer Episkopos kardeşlerim, Değerli dostlar,

En içten duygularla, Mesih’in Kilisesi’nin farklı ülke, bölge ve geleneklerinden gelen tüm katılımcı episkoposlarına tarihi İstanbul kentine ‘hoş geldiniz’ diyoruz.

Yeşaya Peygamberin sözlerini düşündüğümüzde, bu konferansın ana teması olan “Geleneklerin çokluğunda tek bir halk” sözü, gerçekten de Kutsal Doğuş Bayramı’na (Noel) hazırlık döneminin ruhuyla gayet iyi bağdaşmaktadır:

“Şöyle haykırıyor bir ses, ‘Çölde Rab’bin yolunu hazırlayın…O zaman Rab’
bin yüceliği görünecek, bütün insanlar hep birlikte O’nu görecek(Yeş.
40:3-5).

Çok değişik ve zengin bir geçmişe sahip kültürlerden bir araya gelen ve farklı dilleri konuşan bizler, Tanrı’nın sevgisinin Mesih’in basit bir ahırdaki doğumuyla insanlığa açıldığını hep birlikte ilan ediyoruz. O’nun çarmıhta bizim için kurban oluşuna ve muhteşem dirilişini tebliğ ediyor, Mesih’in tekrar, Kralların Kralı ve Rab’lerin Rab’bi olarak geri döneceği umudunu besliyor ve özlemle O’nu bekliyoruz.

Bu tebliğ kiliselerimizin tüm dünyaya ortak tanıklığıdır. Ancak Kilise’nin bölünmüş görüntüsünün bu tanıklığı oldukca zayıflattığı da bir gerçektir.

Acaba yeni bir ekümenik konferansın daha Hristiyanlar’ın birliğine ne gibi bir katkısı olabilir? En azından, aramızdaki birliğin Mesih’in iradesi olduğunu bir kez daha vurgulanması ve kiliseler arasındaki üzücü bölünmelerin tarihi yükünü haklı çıkaracak hiçbir temel nedenin olmadığının tekrar dile getirilmesi açısından bir önemi olduğunu söyleyebiliriz. Ama herşeye rağmen, tarihsel hesaplaşmalar, eski korkular ve önyargılar hala varolmaya devam etmektedir. Henüz daha birlikte çok dua etmemiz gerekiyor.

Daha sık bir araya gelmeli ve diyalog kurmalıyız. Hiç şüphesiz, birbirimizi daha derin bir düzeyde anlamaya ve tanımaya ihtiyacımız var. Bu nedenle biz, ekümenik ilişkilerin Kutsal Ruh’taki birliğimizi ve kardeşliğimizi tekrar keşfedeceğimiz ve pekiştireceğimiz önemli fırsatlar olduğunu düşünüyoruz.

Bu hafta boyunca hedeflediğiniz amaçların gerçekleştirilmesinde başarılar diliyor ve Kutsal Ruh’un rehberliği için dua ediyoruz.

Rab diyor ki: “İşte tez geliyorum!… Alfa ve Omega, birinci ve sonuncu, başlangıç ve son Ben’im” (Vahiy 22:12-13).

“Amin! Gel, ya Rab İsa!”

“Rab İsa’nın lütfu kutsallarla birlikte olsun” (Vahiy 22:20-21).

MESROB II

Türkiye Ermenileri Patriği

***********************

Patrik Hazretlerinin mesajının İngilizce orijinali ise şöyle:

Most Reverend and Beloved Brothers in the Episcopate, Dear Friends,

To all the participating bishops from the diverse domains/traditions/provinces of the Church of Christ, we extend a cordial welcome to our ancient city of Istanbul.

The motto of this conference, “One single people in the multiplicity of the traditions”, is indeed in accord with the spirit of Holy Advent, as we meditate on the words of the Prophet Isaiah: “A voice cries in the wilderness ‘Prepare the way of the Lord, make straight in the desert a highway for our God…. And the glory of the Lord shall be revealed, and all flesh shall see it together…” (40:3-5).

Indeed, speaking many tongues as we do, and coming from such a rich variety of ancient cultures, we all proclaim the revelation of God’s love as expressed in Christ’s birth in a humble stable, we all proclaim His sacrificial death on the cross, and His victorious resurrection! Expectant as we are, we all cherish our hope for Christ’s coming again as the King of kings and Lord of Lords.

This, is our common witness to the world. However, it is a witness that is quite weakened by the picture of our divisions. What can another ecumenical conference do to promote Christian unity? It can at least repeat the fact that our unity is simply the Will of Christ, and there is essentially nothing that can justify the sad historical legacy of church division.

Nevertheless the historical records, ancient fears and presumptions remain.

We need to pray together, to meet and dialogue a lot, we need to be open to understand each other at a deeper level. We need to consider ecumenical affairs as important opportunities to re-discover our unity in the Spirit.

We wish you success during this week in your deliberations and pray for the guidance of the Holy Spirit.

The Lord says: “Behold, I am coming soon. … I am the Alpha and the Omega, the first and the last, the beginning and the end” (Rev. 22:12-13).

“Amen! Come, Lord Jesus!

“The grace of the Lord Jesus be with all” (Rev. 22:20-21).

MESROB II

Armenian Patriarch of Istanbul & All TurkeyArmenian Patriarch of Istanbul & All Turkey

Yorumlar kapatıldı.