İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Gül: ‘Felluce’ye karşı Ermeni soykırımı’ çıkışı şantaj olur

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Amerika’nın Felluce operasyonuna tepki gösteren Türkiye’ye ‘Siz soykırım derseniz, biz de Ermeni soykırımı tarasırısına onay veririz’ demesinin şantaj olacağını, bu tip şeylerin söz konusu olmadığını belirtti.

Ankara’da Macar meslektaşı Ferenc Somogyi ile görüşen Gül, ortak basın toplantısında ABD’nin Felluce operasyonu aleyhine bazı açıklamalarda bulunulan Türkiye’ye sözde Ermeni soykırım tasarısını hatırlattığı yönünde basında çıkan haberleri değerlendirdi. Gül, “Tabi ki her şeyin kendi boyutu içinde değerlendirilmesi gerekir. Orada aşırı güç kullanmak, sivilleri gözetmemek bunlar ayrı şeylerdir. Bunlarla ilgili Türkiye’nin tavrı gayet açıktır, kamuoyunun tepkisi ortadadır. Sadece Türkiye’de değil dünyanın her tarafında bu tepkiler vardır; hiç olmayan yerde Fas’ta vardır. Bunlar açık toplumun gerekleridir. Ama (siz soykırım derseniz, biz de böyle yaparız) demek şantaj olur. Bu tip şeyler söz konusu değildir. Ama soykırım tamamen ayrı bir konudur, bunun hukuki tarifi başkadır.” diye konuştu. Bu konuda muhaletten gelen tepkilere de gönderme yapan Dışişleri Bakanı, Felluce’deki operasyon başladığında henüz Türkiye’de ne muhalefet ne de siyasetçilerden hiç kimsenin sesi çıkmazken bu konuya ilk tepki gösteren ve tenkit edenlerin kendileri hatta kendisi olduğunu hatırlattı.

Türkiye’nin 17 Aralık’taki Avrupa Birliği zirvesinde beklentilerine de değinen Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Türkiye açısından AB ile müzakerelere tam üyelik için başlamanın dışında hiçbir alternatifin söz konusu olmadığını ve bunu herkesin bildiğini söyledi. Gül, 17 Aralık’taki AB zirvesinde alınacak karara dair olumsuz bir yaklaşım içinde bulunmak için neden olmadığını da belirtti. Gül, Türkiye’nin müzakere sürecinde tam üyeliğin şartlarını ve üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi halinde zamanı geldiğinde AB’ ye tam üye olacağını kaydetti. Fransa’da Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıkan Maliye ve Ekonomi Bakanı Nicolas Sarkozy’nin iktidardaki Halk Hareketi Birliği’nin (UMP) liderliğine seçilmesine ilişkin bir soru üzerine Gül, dış politikada yetkinin Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’a ait olduğunu vurguladı. Dışişleri Bakanı, AB liderlerine ‘ahde vefa, atılan imzalara sadakat ve süreklilik’ göndermesinde de bulundu. Abdullah Gül, Türkiye’nin AB ile zaten özel statülü, hatta ötesinde bir ilişkiye sahip olduğunu hatırlattı. Ankara, Cihan

Yorumlar kapatıldı.