İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Getronagan Lisesi 118 Yaşında

Galata Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi külliyesindeki Amenapırgçyan okulu
1874 tarihindeki yangında harap olunca, aynı yıl patriklik makamına seçilen 2. Nerses (Varjabedyan) burada cemaatin her kesimine hitap edecek bir okul kurulmasını istedi. Maddi olanaksızlıklar nedeniyle okulun açılışı 1 Eylül 1886’da gerçekleşebildi. 2. Dünya Savaşı yıllarında ekonomik güçlükler nedeniyle kapanma tehlikesi geçiren Getronagan Okulu, başta dönemin müdürü Eliz Ayvazyan’ın çabaları sayesinde bu krizi atlatabildi. 1936’da karma eğitime dönen Getronagan Okulu, Esayan’da lise bölümü açılmasıyla, erkek lisesi statüsüne döndü. 1991-1992 öğretim yılından itibaren yeniden karma eğitime dönülen Getronagan Lisesi’nde bugün 202 (76 erkek + 126 kız) öğrenci öğrenim görüyor.

Getronagan Lisesi’nin 118. kuruluş yıldönümü, 28 Kasım 2004 Pazar sabahı Kumkapı Sp. Asdbadzadzin Patriklik Merkez Kilisesi’nde geleneksel etkinliklerle kutlandı. Dini törenlere Patrik 2. Mesrob Hazretleri riyaset ederken, Surp Badarak dualarını Rahip Sahag Maşalyan sundu ve Rabbin Duası’
ndan önce vaaz verdi. Başepiskopos Şahan Sıvacıyan’ın da katıldığı törende, ilahileri Ovsanna Kalenderyan yönetimindeki Getronagan Korosu seslendirdi.

Saat 12:00’de, okulun kurucusu Patrik 2. Nerses Varjabedyan’ın kilise girişindeki kabri başında Hokehankist töreni düzenlendi.

Dini törenlerden sonra, Hrant Moskofyan başkanlığında oluşturulan Tertip Heyeti tarafından Patriklik Kilisesi’nin Bezciyan Salonu’nda Galata Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi ve Getronagan Lisesi Vakfı yararına bir yemek düzenlenmişti. Yaklaşık 500 kişinin katıldığı yemekte sırasıyla öğretmen Narod Nayir, Tertip Heyeti Başkanı Hrant Moskofyan, Galata Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Arman Şirin, Okul Müdiresi Silva Margosyan, Başepiskopos Şahan Sıvacıyan birer konuşma yaptılar. Okul korosu, müzik öğretmeni Hagop Mamigonyan’ın yönetiminde başarılı bir konser verdi.

Kapanış konuşmasını yapan Patrik Hazretleri, İstanbul Ermenilerinin tarihinde müstesna yeri olan iki patrikten, Bitlisli Patrik 9. Hovhannes Golod’dan ve Hasköylü Patrik 2. Nerses Varjabedyan’dan bahsederek, bu iki büyük ruhaninin Galata Kilisesi ve Okulu ile bütünleşmiş olduklarını söyledi. “Her cemaat üyesinden yasalara saygılı barışsever bir vatandaş olmasını, bunun yanı sıra din, dil, kültür ve geleneklerine bağlı bir kişi olmasını bekliyorum” diyen Patrik Hazretleri, barış, huzur, birlik ve beraberlik sözlerinin içini doldurmak gerektiğini belirterek, bunların karşılıklı saygı, sevgi olmadan, yasalara, nizamlara, teamüllere uygun yaşamaksızın gerçekleşemeyeceklerini ilave etti.

Fotografta, Patrik Hazretleri ve beraberindekiler Hokehankisd töreninde.

Yorumlar kapatıldı.