İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeniler ayak sürüyor

Yalçın DOĞAN

DİASPORA ağır basıyor!.. Tepkisini kendi soydaşlarına aktarıyor:

‘Türklerle görüşmeyi neden kabul ettiniz?..’

Bundan birkaç ay önce Türkiye ile Ermenistan arasında bir centilmenlik sözleşmesi bağlanıyor. Yazıya dökülen bir sözleşme değil. ‘1915’te gerçekten ne oldu’ araştırması. Bunun için tarihsel belgelere başvurmak, her iki ülkedeki kaynaklara giderek, gerçeğe ulaşmak… Amaç bu.

Bunun için taraflar beş, altı ay önce Viyana’da bir araya geliyor. Elindeki belgeleri birbirine veriyor. İki taraf da, diğerinin verdiği belgeleri inceleyecek, sonra yeniden bir araya gelinecek…

Anlaşma bu.

OSMANLICA ZOR

Buluşma tarihi 31 Aralık 2004. Yani, bir ay sonra.

Ancak, bu arada Ankara hiç beklemediği bir gelişmeye tanık oluyor. Viyana görüşmesinden sonra, sonbahar başında Ermeniler, Ankara’ya haber gönderiyor:

‘Sizin verdiğiniz belgeler Osmanlıca, biz bunları okumakta zorlanıyoruz.’

Zorluk, Ermeniler’e göre, iki nedenden kaynaklanıyor. Önce dil sorunu, ikincisi de, belgeler el yazısı.

Görüşmeleri yürüten Türk Tarih Kurumu (TTK), itirazı yerinde görerek, ‘Biz aynı belgeleri Latin alfabesiyle yazıp, size yeniden gönderelim’ diyerek, centilmenlik anlaşmasına uygun bir yanıt veriyor.

Neden daha önce Latin alfabesine çevrilmiyor?.. TTK Başkanı Prof. Yusuf Halaçoğlu:

‘Baştan çevirip vermek doğru olmazdı, çünkü asıl o zaman itiraz edebilirlerdi!.. Önemli olan, belgelerin orijinali!.. Biz de, onları verdik.’

Ancak, bu durumda, çevirip vermekten başka çare de yok!..

31 ARALIK ZOR

Osmanlıca ya da el yazısı laf!.. İşin arkasında dünyadaki Ermeniler (Diaspora) var!.. Onlar, bu belge alışverişinden memnun değil!.. Ermeniler baklayı ağızlarından çıkartıyor:

‘31 Aralık’ta buluşmayalım!..’

TTK bunu kabul ediyor, ama yeni bir buluşma tarihinde de ısrar ediyor.

Ermenilerin ayak sürümesi, tonunu hafif hafif ağırlaştırıyor, ‘aslında hiç buluşmazsak, daha iyi olur’ noktasına kadar geliyor!..

YILLARIN İDDİALARI

Oysa, Ermeniler yıllardır dünyayı ayağa kaldırmıyor mu?.. Yıllardır, ‘Türkler 1915’te Ermeni soykırımı yaptılar’ iddialarını, her platformda tekrarlamıyor mu?..

Hatta, bu iddiaya dayanarak, 1970’lerin ikinci yarısında, Türklere karşı Ermeni terörü yaşanmıyor mu?.. Dünyanın çeşitli ülkelerinde Ermeni teröristler Türk diplomatlarını öldürmüyor mu?..

1915’te ne oluyor?.. İşte, tarihin incelenmesiyle, belgelerin konuşmasıyla, gerçeğin gün ışığına çıkması için bir fırsat!.. Böyle bir soykırım var mı, yok mu?..

Ama, Ermeniler başlayan bir sürece katılmaktan şimdilik vazgeçmiş görünüyor!.. Şimdilik, çünkü daha tam belli değil. Ancak, işaretler olumsuz.

Eğer, 31 Aralık’ta ya da daha sonra buluşmaya gelmezlerse, TTK elindeki belgeleri açıklamaya hazırlanıyor.

Yorumlar kapatıldı.