İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

31 MİLYON MAYIN YOKEDİLDİ 200 MİLYONSA SIRASINI BEKLİYOR

Dünyanın 73 ülkesinde olduğu gibi Ermenistan’dn da mayınlara ilişkin sorunlar var. Ülkemiz sakinlerinin mayınların tehlikesine ilişkin bilgi düzeyi oldukça düşük olup, önümüzdeki yıl BM Gelişim Programı desteğiyle, Ermenistan’daki mayınlı alanlara ilişkin bir araştırma yapılacak ve daha sonra konuya ilişkin srateji geliştirilecek. 1997 yılında, 123 ülkenin taraf olduğu, imzalanan Ottawa’da Konvansiyonu gereği kara antipersonel mayınlarının üretimi, kullanımı ve depolanmasının önlenmesi, ve 4 yılda stokların yok edilmesi ve 2009 yılına kadar ülke satıhlarını tamamıyla antipersonel mayınlardan temizlemeleri şartı getirilmişti. 2003 yılı verilerine göre 31 milyon antipersonel mayın yok edilmiş, ancak yaklaşık 200 milyon antipersonel mayın, konvansiyonu henüz imzalamamış bir dizi ülkede bulunmaktadır. Bu ülkeler arasında ABD, Rusya ve Çin gibi büyük ülkeler de bulunmaktadır. Ermenistan da halen Ottawa Konvansiyonu’nu imzalamış değildir.

Kafkasya bölgesi Uluslararası Kızıl Haç Komitesi Mayınla ilgili danışmanı Beki Thomson, Konvansiyonu imzalayan ülkelerde mayın zararalarından ötürü zarara görenleri sayısının azaldığını ve sakatlara protezler sağlanarak yürümeyi öğrendiklerini vurgulamaktadır. 1996 yılında, 26 ülke askerleri çerçevesinde yapılan “dost ve düşman” başlıklı araştırmalar antipersonel mayınların umulduğu ölçüde verimli bir silah olmadığı ortaya çıkarılmıştır. Bilindiği gibi yerleştirilmesinden 12-72 saat sonra kendi kendini yok eden mayınların kullanıma Konvansiyonca yasaklanmış değildir.

29 Kasım-3 Aralıkta Kenya’nın başkenti Nairobi’de Ottawa Konvansiyonu I. Özet Kongresi Yapılacak ve Kongreye 180’den fazla ülke temsilcisi katılacaktır. Thomson Nairobi zirvesinin antipersonel mayınlar çağına son verilmesinin amaçlandığını, zira bu tip mayınlardan, barış döneminde aralarında çok sayıda çocuğun bulunduğu sivil halk zarar görmektedir.

Arevik Badalyan

Yorumlar kapatıldı.