İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Vatikan’dan Patrikhane’ye jest

27 Kasım 2004— Papa Jean Paul, bu jestiyle Ortodoks dünyasıyla ilişkileri düzeltmeyi amaçlıyor.

Fener Rum Patriği Bartholomeos, Azizler Grigorios Theolog ve İoannis Hrisostomos’un kutsal emanetlerini Papa II. Jean Paul’den teslim almak üzere gittiği Roma’dan döndü. Patrik Bartholomeos ile birlikte çok sayıda Hıristiyan din adamı da özel uçakla İstanbul’a geldi.

İstanbul’a iki büyük sandık içinde gelen kutsal emanetler, daha sonra kamyonetle Patrikhane’ye götürüldü. Kutsal emanetlerinin getirilmesi nedeniyle Fener Rum Patrikhanesi Ayios Yeorgios Katedrali’nde “şükür duası” yapıldı.

VATİKAN’DAN TARİHİ JEST

800 sene önce İstanbul’dan Roma’ya götürülen kutsal emanetlerin tekrar asıl yerlerine, Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi’ne dönmesi vesilesiyle Vatikan’da bir ayin yapıldı. Katolik dünyasının lideri Papa II. Jean Paul ve dünya Ortodokslarının ruhani lideri Fener Rum Patriği I. Bartholomeos bu tarihi jest için buluştu.

Papa, Aziz Grigorios Theolog ve Aziz İoannis Hrisostomos’un kutsal emanetlerini Ortodoks Patriği I. Bartholomeos’a teslim etti.

TESLİM EDİLEN EMANETLER

Emanetler, iki azizin Sen Peter Kilisesi’nde kristal ve su mermerinden yapılmış bir muhafazada sarı bir kadife içinde saklanan kemikleri.

İki azizin kemikleri, 1204’te, Haçlılar İstanbul’u işgal etiklerinde Vatikan’a götürülmüştü. Şimdi emanetlerin tekrar yerine dönmesiyle, 1054’te ayrılan iki kilise arasında önemli bir uzlaşma adımı da atılmış oldu.

Papa Jean Paul, bu jestiyle Ortodoks dünyasıyla ilişkileri düzeltmeyi amaçlıyor. Papa, İstanbul’un işgali dolayısıyla olduğu gibi Katoliklerin Hıristiyanlara karşı işledikleri günahlar için de özür dilemişti.

Yorumlar kapatıldı.