İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ukrayna seçimleri geçersiz

27 Kasım 2004 — Meclisin seçimleri geçersiz sayma yetkisi yok, ama uluslararası güçlerin de katıldığı kriz ortamında meclisin bu kararının etkili olabileceği belirtiliyor. Doğudaki Donetsk şehrinde gösteri yapan 150 bin kişi ise, Başbakan Yanukoviç’in seçim zaferinin yok sayılması durumunda özerklik talep edeceklerini ilan etti.

Meclis’te büyük bir çoğunluğun desteğiyle kabul edilen kararda, birçok usulsüzlük içeren seçimlerin geçersiz olduğu ve seçmen iradesini ortaya koyamadığı belirtiliyor.

Oylamadan önce konuşan Meclis Başkanı Volodimir Litvin, mevcut Devlet Başkanı Leonid Kuçma’nın 10 yıllık iktidarını da eleştirdi ve devletin kurumlarına güven kalmamasının sorumlusunun yetkililer olduğunu söyledi.

Meclis’te yapılan ikinci bir oylamada da Merkez Seçim Komisyonu’na güvensizlik oyu verildi. Seçim Komisyonu, Başbakan Viktor Yanukoviç’i üç puan farkla galip ilan etmişti. Seçim sonuçlarını tanımadığını açıklayan ABD ve Avrupa destekli muhalefetin lideri Viktor Yuşçenko, seçimlerin ikinci turunun tekrarlanmasını istiyordu.

Avrupa Birliği Dönem Başkanı Hollanda’nın Dışişleri Bakanı Bernard Bot da, krizin tek çözüm yolunun seçimlerin yenilenmesi olduğunu söyledi.

Donetsk’teki göstericiler ise, Anayasa Mahkemesi’nin de seçimleri geçersiz ilan etmesi durumunda eylemlerini yayacaklarını ve başkentten gelecek hiçbir talimatı dikkate almayacaklarını açıkladılar.

Yorumlar kapatıldı.