İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Gül´den ABD´ye şantaj uyarısı

Gül: ABD’nin, Felluce operasyonuna ‘Siz soykırım derseniz, biz de böyle yaparız’ demesi şantaj olur. ABD’nin Ankara’ya “Ermeni” meselesini hatırlattığı iddia ediliyordu.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Macaristan Dışişleri Bakanı Ferenc Somogyi ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, ABD’nin Felluce operasyonu aleyhine bazı açıklamalarda bulunulan Türkiye’ye sözde Ermeni soykırım tasarısını hatırlattığı yönünde basında çıkan haberleri değerlendirdi.

Felluce’deki operasyon başladığında “henüz Türkiye’de ne muhalefet ne de siyasetçilerden hiç kimsenin sesi çıkmazken bu konuya ilk tepki gösteren ve tenkit edenlerin kendileri hatta kendisi olduğunu” belirten Gül, söyle dedi:

“Ama tabi ki her şeyin kendi boyutu içinde değerlendirilmesi gerekir. Orada aşırı güç kullanmak, sivilleri gözetmemek bunlar ayrı şeylerdir. Bunlarla ilgili Türkiye’nin tavrı gayet açıktır, kamuoyunun tepkisi ortadadır. Sadece Türkiye’de değil dünyanın her tarafında bu tepkiler vardır; hiç olmayan yerde Fas’ta vardır. Bunlar açık toplumun gerekleridir. Ama ‘siz soykırım derseniz, biz de böyle yaparız’ demek şantaj olur. Bu tip şeyler söz konusu değildir. Ama soykırım tamamen ayrı bir konudur, bunun hukuki tarifi başkadır.”

ELKATMIŞ ‘SOYKIRIM’ DİYE DEĞERLENDİRMİŞTİ

Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış, Amerikan ordusunun Irak’ı işgalinin “soykırım ve barbarlığa dönüştüğünü” söylemişti.. Amerikan diplomatik kaynakları, Elkatmış’ın sert açıkmalarının rahatsızlık yarattığını dile getirmiş ancak Elkatmış sözünü geri almayacağını vurgulamıştı.

Yorumlar kapatıldı.