İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

FT’den D’Estaing’e yanıt

26 Kasım 2004— “Giscard d’Estaing ile aynı fikirde değiliz” diyen gazete, Türkiye’ye kapıların kapatılması için artık çok geç olduğunu savunuyor.

Financial Times gazetesi, “Türkiye’ye sırt çevirmek için artık çok geç” başlıklı yazısında, Türkiye’nin üyeliği konusunda, Avrupa Konvansiyonu Başkanı Valery Giscard d’Estaing ile aynı fikirde olmadığını belirtti.

Türkiye’nin uzun sürecek zor bir sürece hazır olması gerektiğini belirten gazete, Avrupa liderlerine Türkiye’nin üyeliği konusunda dürüst davranmaları çağrısında bulundu.

Gazete, “Valery Giscard d’Estaing’in yapmaya çalıştığı gibi sanki din konusu bu tartışmanın bir parçası değilmiş gibi davranmaya gerek yok, çünkü öyle. Giscard d’Estaing, Türkiye’ye özel ortaklık statüsü verilmesinin Türkiye’nin beklentilerini karşılarken Avrupa’nın geleceğini de tahlikeye atmayacağını savunuyor. Bu türden bir tartışma ancak çok uzun zaman önce yapılabilirdi. İimdi böyle bir şey yapmak, önce davet ettikten sonra Brüksel’in kapısını Türkiye’nin suratına kapamak olur” diye yazdı.
Türkiye: Sağduyuya dönüş

Yazıda, Arupa Konvansiyonu Başkanı’nın “Türkiye ile Avrupa’nın ortak bir mirası yok” sözlerine de karşı çıkıldı.

“Giscard d’Estaing’in, Türkiye’nin Avrupa’nın mirasını paylaşmadığı savı da tuhaf. Eğer Bizans olmasaydı, Doğu Roma İmparatorluğu da olmazdı. İslam dünyasından geçerek gelen ve Avrupa’yı karanlık çağlardan çekip çıkaran Yunan felsefe ve bilimi de” denen yazıda Türkiye’ye verilecek olumsuz yanıtın olası sonuçlarına da yer verildi.

Gazete, Türkiye’nin modernleşme projesinin dağılabileceği, despotluk ve tükenmişliğe batan Ortadoğu ve Kafkasya’ya itileceği uyarısında bulundu.

Yorumlar kapatıldı.