İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

D’Estaing: Türkiye Avrupa ülkesi değil

25 Kasım 2004— D’Estaing Fransız Le Figaro gazetesindeki yazısında Türkiye’nin nüfusunun kalabalık ve gelir düzeyinin düşük olduğunu yineleyerek Türkiye’nin üyeliğinin Avrupa projesinin doğasını değiştireceğini iddia etti.

Fransa’nın eski cumhurbaşkanlarından Valery Giscard d’Estaing,Türkiye’nin bir Avrupa ülkesi olmadığını savundu ve AB’nin bu ülkeye “imtiyazlı ortaklık” önermesini istedi.

Le Figaro gazetesindeki “Türkiye: Sağduyuya Dönüş” başlıklı makalesinde Giscard d’Estaing, Türkiye’ye AB olarak üyelik sözü verildiğinde AB’nin ekonomik bir ortak pazar olarak işlev gördüğünü belirtti ve Türkiye’nin AB siyasi birliği içinde yeri olmadığını savundu.

Eski Cumhurbaşkanı, Türkiye’nin uzaktaki Brüksel ile uyum sağlamak için yasalarını değiştirmek yerine Müslüman komşularıyla bir ortaklık kurması daha doğal göründüğünü yazdı.

Giscard d’Estaing, AB üyesi bir Türkiye’nin nüfusu nedeniyle, birlikte en büyük karar mekanizmasını oluşturacağını belirtti ve bunun da zaten hassas olan denge ve yapıları bozabileceğini iddia etti.

‘GEREKÇE DİN DEĞİL’

Türkiye’nin Müslüman bir ülke olmasının AB’ye girmesi için engel olduğu yolundaki görüşlere katılmadığını ifade eden Giscard d’Estaing, din faktörünün AB’ye üyeliğe kabul veya ret için gerekçe olamayacağını kaydetti.

Eski Fransa Cumhurbaşkanı, Türkiye’nin Avrupa’nın kültürü başta olmak üzere pek çok şeyini paylaşmadığını da iddia etti ve “Bu, küçültücü bir yorum olarak algılanmamalı. Türkiye kendi tarih ve kültürünü oluşturmuş ve saygıyı hak eden bir ülkedir. Ancak Türkiye’nin katılımı, Avrupa projesinin yapısını değiştirecektir” diye yazdı.

Yorumlar kapatıldı.