İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

MYOTON’DA `GENERAL ANTRANİK MEYDANI´

Fransa’nın Myoton kentinde (O de Sen bölgesi), birçok kişinin de törende hazır bulunduğu Ermeni ulusal kahramanı General Antranik’in adını taşıyan meydanın resmi açılışı yapıldı. Açılışta, Ermenistan’ın Paris elçisi Edvard Nalbantyan, Fransız General Ferlyus ve Beranje de hazır bulındular.

Resmi töreni idare eden Myoton Belediye Bşk, Kent Konseyi Bşk. Yard. Erve Marsey, yaptığı konuşmada Antraniğini hayatına ilişkin bilgiler verdi, Osmanlı zulmüne karşı Batı Ermenistan’da ve daha sonra Bulgaristan’da yürüttüğü mücadele ve savaşlardan, 1915 Van ve, 1918-19’da Doğu Ermenistanı’nda Türklerin Ermenistan’a sızma faaliyetlerini engellemeye yönelik işlemlerinden bahsetti. Ermenistan’da siyasi bölünmelere alet olmamak için 1919’da birliklerini dağıtarak, kendisine bağlı askerlerle beraber vatandan uzaklaştı. 1922’de yerleştiği Frezno’da 1927 tarihinde vefat etti. Ölümünden birkaç ay sonra naşı Paris Per Laşez mezarlığına, 2000 yılındaysa Yerablur (Erivan)a nakledildi.

Elçi E. Nalbantyan, yaptığı konuşmada Belediye başkanı Mersey’e teşekkür etti ve meydanın açılmasının Ermeni ve Fransız halklarının eski dostluğunun yeni bir kanıtı olduğunu ifade etti.

Tören, meydanın adını taşıyan tabela kurdelesinin Nalbantyan ve Mersey tarafından ortaklaşa kesilmesi ve her iki ülke ulusal marşları ve ruhanilerin kutsamalarıyla devam etti.

B.K.

Yorumlar kapatıldı.