İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

AB Troykası zirve öncesi temkinli

GÜVEN ÖZALP

LAHEY – AB’nin Türkiye’yle müzakerelere başlanması konusunda kararını vereceği 16-17 Aralık zirvesi öncesi Lahey’de yapılan ‘Troyka’ toplantısı Ankara’nın önündeki sürecin güllük gülistanlık olmadığını ortaya koydu. Toplantıya, AB’nin kendi içinde uzlaşamamış olması damgasını vururken, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, “İmzanıza sadık kalın” mesajı verdi.

Gül, dün ‘Troyka’yı oluşturan AB dönem başkanı Hollanda’nın Dışişleri Bakanı Bernard Bot, sonraki dönem başkanı Lüksemburg’un Dışişleri Bakanı Jan Asselborn ve Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn ile görüştü. Ortak basın toplantısında Bot, Avrupa Komisyonu’nun Türkiye ile ilgili tavsiye kararının temel alınacağını belirtti, ancak şöyle dedi: “Kopenhag Kriterleri’nin tamamlanıp tamamlanmadığına üye ülkeler karar verir. Sahanın efendisi üye ülkelerdir.” ‘Eğer konsey karar alırsa’ söylemini sık kullanan Bot, AB muktesebatına uyumda gelinen aşamanın ele alınacağı, ancak başka ülkeler için müzakere sonrasına atılan ‘tarama süreci’ için de, “2005’te bir tarih üzerinde anlaşılırsa müzakere öncesi tarama sürecinin yerinde olacağını düşünüyoruz. Bu Türkiye’ye yardımcı olacaktır” ifadelerini kullandı. “Türkiye üye ülkelerin kaygılarını anlamalı” da diyen Hollandalı bakan, “Kalan 3.5 haftada Türkiye bazı alanlarda ilerleme sağlarsa yardımcı olur” dedi.

Troyka’da AB kanadı bu unsurları CMUK, adli kolluk, İnfaz Yasası, istinaf mahkemeleri, TCK ve Dernekler Yasası olarak saydı. Türkiye’nin Kıbrıs’ın katılım protokülünü imzalaması da arzu edilen bir durum olarak belirtildi. Türkiye’nin Ermenistan’la ilişkilerin sorun yarattığının farkında olduklarını kaydeden AB tarafı azınlık haklarını ciddi kaygı kaynağı olarak gösterdi.

Görüşmeler 2006 başına kalabilir

Gül ise Komisyon raporundaki koruma önlemleri, müzakerelerin ‘açık uçlu’ olması kaygısını dile getirdi. Kararın açık olmasına da vurgu yapan Dışişleri Bakanı, “Komisyon başlama tavsiyesi yaptı. Önceki zirvelerde Komisyon raporu olumlu olursa müzakerelerin gecikmeden başlanacağı vurgulandı. Objektif, adil bir karar olmasını ve imzalara sadık kalınmasını bekliyoruz” dedi.

Troyka toplantısının ardından başka bir oturuma katılan Hollanda Dışişleri Bakanı Bernard Bot, Türkiye ile katılım müzakerelerine 2005 yıl sonu ya da 2006 yılı başında başlanabileceğini söyledi. Bot, 17 Aralık’ta Türkiye’ye koşullu evet yanıtı gelebileceğini de belirtti.

‘Katılım müzakeresi’ tanımında ısrar

Zirvede tarih alacağına kesin gözüyle bakan Ankara, müzakerelerin Avrupa Komisyonu’nun İlerleme Raporu’ndaki gibi ‘katılım müzakereleri’ olarak tanımlanmasını, ana hedefin üyelik olarak vurgulanmasını isterken, komisyon tavsiyesindeki ‘açık uçlu’ ifadesinin çıkmasını talep ediyor. Birkaç ay gecikmeye de itiraz edilmiyor.

Ancak Fransa’nın başını çektiği bir grup ikna edilebilmiş değil. Bu ülkeler müzakerelerin ‘açık uçlu’ olmasını ve tam üyelik dışında alternatiflere kapı aralanmasını istiyor. AB’de Türkiye’yle 2005’in ikinci yarısında müzakerelere başlanacağı kanısı hâkimken, Fransa bu tarihi 2006’ya sarkıtma eğiliminde.

Yorumlar kapatıldı.