İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ACI KAYIP: SERGEY BALASANYAN VEFAT ETTİ

Dün sabah, 19 Kasımda, Gümrü’den ders dönüşünde, Aştarak dar geçidinde bir araba kazası geçirerek Devlet Hastanesi Yoğun bakım servisinde tedavi görmekte olan, zamanımızın en önemli sismologlarından Sergey Balasanyan vefat etti.

Sergey Yurii Balasanyan, 1948’de Bakü’de doğdu. Babası; Ermenistan emektar sanat adamı, şair Vruyr Balasan ve annesi tarihçi Sofya Ter-Hovakimova’dır. Ailesi aynı yıl Erivan’a yerleşti. 1973 yılında Erivan Jeloji fakültesi Yer Fiziği Bl. Bitirdi. 1975 yılında Jeoloji-Maden Bilimleri uzmanlığıyla doktor derecesi aldı. Doktora savunması sonrasında SSCB bakanlar Kurulu bünyesindeki, Renkli metaller bölümünde, araştırmacı jeolog olarak, baş yer fizikçisi sıfatıyla çalışmaya başladı. SSCB’nin farklı merkezlerinde çalışna Balasanyan, 1987 yılında Moskova’da yaptığı doçentlik savunması, SSCB Yüksek Derecelendirme Komisyonu tarafından, dinamik ve çizgisel olmayan yer fiziği başlığıyla, bilimde yeni bir doğrultu olarak kabul edildi. 1987 yılında Profesörlük derecesini de aldı.

1991 yılında, 1988 yılında Spitak depremindeki örgütçü deneyim ve mesleki derin bilgisine dayanarak hazırladığı -Hükümet bünyesinde olacak- Ermenistan Ulusal Sismik Savunma Hizmeti (EUSSH) oluşturulması fikir ve taslağını Ermenistan Yüksek Sovyeti ve Ermenistan Bakanlar Kurulu’na sundu. Fikir Hükümet tarafından olumlu bulunarak, Ermenistan başbakanının davetiyle, Ermenistan’da Ermenistan Hükümeti bünyesindeki EUSSH Müdürü göreviyle çalışmaya başladı.

1991-2002 yıllarında Ermenistan Sismik Savunma Sistemini idare eden EUSSH, 1998 yılında BM Ermeni İadre Organı tarafından büyük övgü aldı ve BM Sasakava Avrupa biricisi ve Dünya ikincisi ödüllerini kazandı. Prof. Balasanyan aynı yıllarda Ermenistan ve Erivan kentinin sismik riskinin azaltılmasına ilişkin iki uzun vadeli stratejik program da geliştirdi. Programlar 1999 yıulında Ermenistan Hükümetince onaylandı. Aynı zamanda Ermenistan’ın sismik savunmasına ilişkin yasa taslağını hazırladı. Bu yasa taslağı da 2002 yılında Ermenistan Parlamentosunca onaylandı.

Prof. Balasanyan 1991 yılında Ermenistan Sismik Savunma Fonuve 1998 yılında Ermeni Sösmoloji ve Yer Fiziği toplumsal kuruluşlarını kurdu.

Aralarında Japonya’dan Mısıra kadar 24 üye ülkenin olduğu Asya Sismoloji Komisyonu Başkanı da olan Balasanyan, aynı zamnda Avrupa Sismoloji Konisyonu üyesiydi. Avrupa Komisyonu Bünyesinde Deprem Tahmin Komisyonu üyesiydi ve bölgemizde 1991 yılından bu yana uygulanan “Bölgesel Sismik Savunma” fikrinin babasıydı.

Prof. Sergey Balasanyan, yer fiziği ve sismoloji alanında 180’den fazla bilimsel makale, 4 monografi, 10 buluşa sahipti. Eserleri Rusya, Ermenistan, ABD, Hollanda, Fransa, Almanya, İtalya, Yunanistan, Japonya, Çin ve diğer birçok ülkede basılmış olup, 50’den fazla ulusal ve uluslararası projelere başkanlık yapmış, 10’dan fazla uluslararası konferans ve seminer düzenlemiştir.

1991 yılından bu yana, yer fiziği ve sismoloji alanında ülkemize yeni kadrolar kazandırma uğraşı içindeydi.

Yorumlar kapatıldı.