İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kutsal Doğuş (Noel/Sp.Dzınunt) Bayramı’na Hazırlıklar Başladı

20 Kasım 2004 Cumartesi günbatımından itibaren, Kumkapı Sp. Asdvadzadzin Patriklik Merkez Kilisesi’ndeki “Pazar gününe giriş” (Giragamudk) duası ile, Ermeni cemaati için elli günlük HiSNAG’a (Noel/Sp.Dzınunt) hazırlık dönemi başladı.

Patrik 2. Mesrob Hazretlerinin riyaset ettiği törene Patrikliğin rahipleri ve Kumkapı’dan cemaat üyeleri hazır bulundular. Patrik Hazretleri, HİSNAG kelimesinin eski Ermenice’de “elli günlük küçük oruç dönemi” anlamına geldiğini, bu adın Paskalya’dan (Zadig) önceki elli günlük Büyük Oruç (Medz
Bahk) dönemiyle bir kıyaslama olarak verildiğini belirtti.


“Hisnag döneminde, Eski Ahit’te Tanrı’nın halkının Mesih’in gelişine ilişkin besledikleri imanda nasıl sabit ve sarsılmaz kaldıklarını hatırlıyoruz”
diyen Patrik Hazretleri, bu imanın karşılıksız kalmadıgını belirtti.
“Onların bekledikleri Mesih, gerçekten de zamanı geldiğinde Beytlehem’de doğdu. Biz onlardan sabırla beklemeyi ögreniyoruz ve onların örnegi, bizleri de Mesih’in İkinci Gelişini ve insanlığın kurtuluş sürecini tamamlamasını beklememiz konusunda cesaretlendirmektedir. Yeşaya Peygamber’in “Rab’bin yollarını hazırlayın”(40:3) ve görümcü Aziz Yuhanna’nın “Amin. Gel, ya Rab Hisus!”(Vahiy 22:20) sözleri Hisnag döneminin ruhunu çok iyi özetleyen iki Kutsal Kitap ayetidir diyebiliriz.


Patrik Hazrtleri, Hisnag’ın, daha pratik düzeyde ise, Ermenilerin en eski geleneğe uygun olarak 5/6 Ocak’ta kutladıkları Surp Dznunt ve Asdvadza-haydnutyan (Kutsal Doğuş ve Tanrısal-açınım) Bayramı’na imanlıları hazırlamak amacını güttügünü söyledi.


Akşam duasından sonra, Patrik Hazretleri ruhsal yenilenme dönemi olan yedi haftayı simgeleyen yedi mumlardan ilkini yaktı. Ermeni kilisesi geleneğine göre, birinci, dördüncü ve yedinci Hisnag haftaları, oruç ya da perhiz haftalarıdır. Hisnag boyunca çocuk ve gençlik koroları haftalık derslerle ve provalarla Dznunt ilahilerini öğrenirler, özellikle Hisnag’ın ikinci yarısında da evler ve kilise salonları noel ağaçları ve sezona uygun süslemelerle dekore edilirler.

Yorumlar kapatıldı.