İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kumkapı´da Kalfayan Okulu´nun 138. Kuruluş Yılı Kutlandı

KISA TARİHÇE

Kolera salgınının İstanbul halkını tehdit ettiği yıl olan 1865’te, sefaletin kol gezdiği Hasköy’de, Episkopos Nerses Varjabedyan’ın, Rahip Garabed Şahnazaryants’ın ve Peder Kevork Ardzruni’nin huzurunda Srpuhi Kalfayan adlı genç kız, kimsesiz çocuklara yardım etmek ve onları topluma kazandırmak için elinden geleni yapacağına dair ant içer.

Kısa sürede toplanan kimsesiz kızlara oya ve dival işçiliği öğreten Srpuhi Kalfayan’ın ünü cemaatin sınırlarını, Saray çevrelerine ve Avrupa’ya kadar yayılır.

Srpuhi Kalfayan’ın bu andı ve yaptığı çalışmalar, Episkopos Nerses Varjabedyan tarafından 69. Türkiye Ermenileri Patriği 2. Boğos Hazretlerine sunulur ve 3 Eylül 1866 tarihli Patriklik Beratıyla (gontag) onaylanır.
Böylece Kalfayan Rahibeleri Kilise bünyesinde resmen kurulmuş olur.

Rahibe Sırpuhi Kalfayan’ın özverili çalışmaları ve halkın da desteği ile Hasköy’de 21 Kasım 1866’da kız okulu (kızlar yetimhanesi) kurulur. Daha sonra okula, ilk kurucunun soyadı olan “Kalfayan” adı verilir.

Birinci Boğaziçi Köprüsü inşa edilirken, Devlet tarafından alınan istimlak kararı uyarınca İstanbul’daki en büyük Ermeni kilisesi olan Halıcıoğlu Surp Stepanos Kilisesi, Hasköy Kalfayan Rahibeler Evi, Kalfayan İlköğretim Okulu binası, Kalfayan Manastırının Indzayumn Sp. Asdvadzadzni Şapeli 1975 yılında buldozerlerle yıkıldı. Kalfayan İlköğretim Okulu mecburen Üsküdar’daki yeni bir alana taşınırken, Kalfayan rahibelerinin kendi kurdukları okula girerek hizmete devam etmeleri “laiklik ilkesi gereğince” Milli Eğitim Bakanlığınca yasaklandı. İstimlak edilerek yıkılan Rahibeler manastırının, Sp.
Asdvadzadzin Şapelinin ve Surp Stepanos Kilisesi’nin başka mekanlarda yeniden inşasına izin verilmedi.

138. YILDÖNÜMÜ

Kalfayan Rahibelerinin ve onların kurduğu Kalfayan İlköğretim Okulu’nun 138.
Kuruluş yıldönümü, 21 Kasım 2004 Pazar günü Kumkapı Sp. Asdvadzadzin Patriklik Merkez Kilisesi’nde kutlandı. Törenlere Patrik 2. Mesrob Hazretleri riyaset ederken, Surp Badarak’ı Peder Drtad Uzunyan sundu.

İlahileri Hovsep Kuyumcuyan yönetimindeki Koğtan Korosu seslendirdi. Değişik semtlerden gelen kilise üyeleriyle dolan kilisede konuşan Patrik Hazretleri, Mesih İsa’nın birinci ve ikinci gelişleri hakkındaki Kutsal Kitap öğretilerini anımsattı, yedi haftalık Hisnag döneminin başladığını söyleyerek, cemaatin bu dönemi ruhani değerleri daha çok önemseyerek, Yılbaşı’na ve Surp Dznunt (Kutsal Doğuş, Noel) bayramına hazırlanarak değerlendirmesini istedi. Hokehankisd dualarında ise Kalfayan’ın kurucusu Başrahibe Srpuhi Kalfayan, diğer rahibeler, hayırseverler ve vefatının birinci yıldönümü vesilesiyle Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Vakfının
1982-2002 yılları arasındaki başkanı hayırsever insan Pilo Atan anıldı.

SEVGİ SOFRASI

Kilisedeki törenlerden hemen sonra Bezciyan salonunda Kalfayan Okulu yararına düzenlenen sevgi sofrasına geçildi. Yaklaşık beşyüz kişinin katıldığı yemekte sunuculuk görevini emekli öğretmen Jaklin Ermen yaptı.

Vakıf Başkanı Daniel Antikacıyan, konuşmasının başında Patrik Hazretlerinin tahta çıkışının 5. yıldönümünü kutlayarak Kalfayan kutlamalarını onurlandırdığı için kendisine teşekkür etti. Antikacıyan, okulun bütçesi ve gereksinimleri hakkında cemaati bilgilendirdikten sonra, 138 yıllık okulun herkesin manevi ve maddi desteğini beklediğini ifade etti. Okul müdiresi Armine Tahminciyan ve öğretmenler tarafından hazırlanan öğrenciler salonda hazır bulunanlara güzel bir kültür programı sahnelediler, şiirler ve şarkılar söylediler. Yemeğin sonunda Tertip Heyeti Başkanı Cezo Taş ve arkadaşlarını, Daniel Antikacıyan başkanlığındaki vakıf yöneticilerini, Kalfayan okulunun eğitim kadrosunu ve tüm hayırseverleri takdir eden Patrik Hazretleri, okula yaptığı maddi ve manevi katkılar için özellikle Başrahibe Hripsime Sasunyan’ı överek, kendisine uzun bir ömür diledi.

Fotografta: Patrik Hazretleri Hokehankisd dualarını yönetirken

Yorumlar kapatıldı.