İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenistan´dan Türkiye´ye: `Üzerimizdeki Tecridi Kaldırın´

Ermenistan Devlet Başkanı Robert Koçaryan, Türkiye`den yaklaşık 11 yıldır kapalı bulunan sınır kapısını açarak ülkesi üzerindeki tecride son vermesini istedi ancak görüşmelerin başlaması için sözde Ermeni soykırımı iddialarının Türkiye tarafından tanınmasını şart görmediğini söyledi.

Azerbaycan ile Ermenistan arasında yaşanan Dağlık Karabağ sorunu ve Ermenistan`ın Azeri topraklarını işgal etmesi nedeniyle Türkiye, 1993 yılından bu yana Ermenistan ile olan sınır kapısını kapalı tutuyor.

Alman Die Welt gazetesinde dün yayımlanan söyleşisinde Koçaryan, “Türkiye, Ermenistan`ı abluka uyguluyor; buna taciz denir“ dedi.

Türkiye, Ermenistan ile ilişkilerini normalleştirmek istemesine karşın Ermenistan`ın Azerbaycan ile arasındaki itilafı çözmeye yönelik somut adım atmaması ve Ermeni diasporasının baskıları sonucu Türkiye`nin sözde “Ermeni soykırımını“ tanıması beklentisi nedeniyle ilişkiler henüz normalleşebilmiş değil.

Koçaryan gazeteye yaptığı açıklamada, Ermenistan`ın, ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik görüşmelerin başlaması için öne sürülen “soykırım“ iddialarını Türkiye`nin kabul etmesi konusunda ısrarcı davranmayacağını söyledi.

Türkiye`de 1915 yılında gerçekleştiğini iddia ettiği “soykırımın“ Ermeniler için önemli olduğunu belirten Koçaryan, “..ancak bu ikili görüşmelerin geliştirilmesi için asla bir koşul olmayacaktır“ dedi.

Koçaryan, “Eğer Ankara bu gerçeği tanırsa, ilişkilerin normalleştirilmesi yönünde ileri doğru atılan büyük bir adım olacaktır“ diye konuştu.

Ermenistan, Türkiye ile sınırı belirleyen 1921 Kars antlaşmasını tanımıyor. Bazı Ermeni milliyetçiler ise Türkiye`nin doğusundaki bazı bölgeleri “Batı Ermenistan“ olarak nitelendiriyorlar.

Anlaşmalarla Azerbaycan`ın denetimine verilmiş olan Dağlık Karabağ bölgesi, Sovyetler Birliği`nin 1991`de parçalanmasından sonra diğer Sovyet Cumhuriyetleri gibi Azerbaycan`ın da bağımsızlığını kazanmasının ardından Ermenistan ile Azerbaycan arasında gerginlik konusu oldu. Ermeniler, 1990`ların başlarında Ermeni nüfusunun çoğunlukta olduğu Dağlık Karabağ`ı işgal ettikten sonra Azeri topraklarına da girdiler ve halen bu bölgenin yanı sıra Azeri topraklarının yüzde 20`sini işgal altında tutuyorlar.

Türkiye, Ermenistan ile ilişkilerinin normalleşmesinden önce öncelikle işgalin sona ermesini istiyor.

Bulgaristan`a Yeni Sınır Kapıları Açılıyor

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, özellikle gurbetçilerin tatil için geldiği yaz aylarında yaşanan yoğunlukla gündeme gelen Kapıkule ve Dereköy sınır kapılarına ek olarak Hamzabeyli sınır kapısının açılmasına yönelik çalışmaların son aşamaya geldiğini bildirdi. Tüzmen, Bulgar tarafının talebi üzerine Mutludere Bölgesinde Beğendik-Rezova köyleri arasında mevsimlik yeni bir sınır kapısı açılması konusunda da Dışişleri Bakanlığı`nın eşgüdümünde çalışmalar yapıldığını kaydetti.

Kürşad Tüzmen, CHP Kırklareli Milletvekili Mehmet Kesimoğlu`nun Bulgaristan`la Türkiye arasındaki sınır kapılarına ilişkin soru önergesine verdiği yanıtta, şu an Bulgaristan`a Kapıkule ve Dereköy sınır kapılarının açıldığını anımsattı. Tüzmen, Dereköy sınır kapısının yap-işlet-devret modeliyle yeniden yapılandırılması konusunda YPK`dan yetki alındığını ve çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

Tüzmen, Kapıkule ve Dereköy sınır kapılarına ek olarak Hamzabeyli sınır kapısının açılması konusundaki çalışmaların son aşamaya geldiğini de bildirirken, Hamzabeyli sınır kapısında faaliyet gösterecek gümrük idaresinin ihtiyacı olan hizmet binası ve tesislerinin de bu günlerde hizmete gireceğini ifade etti.

Tüzmen, diğer yandan Bulgaristan`ın talebi üzerine Türkiye-Bulgaristan sınırı Mutludere Bölgesinde Beğendik-Rezova köyleri arasında mevsimlik yeni bir sınır kapısı açılmasına yönelik çalışmaların da Dışişleri Bakanlığı`nın koordinatörlüğünde sürdüğünü kaydetti.

20 Kasım 2004 07:54

Yorumlar kapatıldı.