İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Azınlık krizine toptan çözüm

YERİNE ÖZERK KURUM

Hükümet, ‘Azınlık Raporu’ nedeniyle yaşanan krizin ardından, Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı’nın kapatılarak yerine özerk bir kurum oluşturulmasını planlıyor. Yeni düzenleme ile İnsan Hakları Başkanlığı yerine, ‘İnsan Hakları Ulusal Kurumu’ kurulacak.

SİYASİ ETKİYE KAPALI

Yeni kurum, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi özerk bir statüde olacak. Kurumun adında ‘Başbakanlık’ gibi resmi bir sıfat olmayacak. Kurum özerk olduğu için, ‘siyasi etki, baskı’ gibi eleştirilerin önüne geçilecek.

İnsan Hakları Başkanlığı yerine özerk kurul geliyor

Hükümet Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu’nun yayınladığı ‘Azınlık Raporu’ nedeniyle yaşanan krizin ardından Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı’nın lağvedilerek yerine özerk bir kurum oluşturulmasını planlıyor. Yeni düzenlemeyle “İnsan Hakları Ulusal Kurumu” kurulacak. Bu amaçla, 2-3 Aralık 2004 tarihlerinde Kapadokya’da, “Türkiye’de İnsan Hakları Ulusal Kurumu’nun Kurulması” konulu bir sempozyum düzenlenecek. Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı’nın düzenleyeceği sempozyuma Danimarka Ulusal İnsan Hakları Kurumu, Danimarka Kraliyet Büyükelçiliği de ev sahipliği yapacak. Sempozyumda, yeni kurumun yapısı, amaçları, görev ve yetkileri, üyelerin seçimi gibi konular ele alınacak. İnsan Hakları Başkanlığı, sempozyumun amacını; “Paris prensiplerine göre, Türkiye’de İnsan Hakları Ulusal Kurumu oluşturulması, bu kurumun rolü ve işlevinin belirlenmesi” olarak belirledi. Sempozyuma hükümet temsilcilerinin yanı sıra sivil toplum örgütleri temsilcileri, BM Yüksek Komiserliği, Avrupa Konseyi ve önde gelen Ulusal İnsan Hakları Kurumları’ndan temsilciler de katılacak.

ÖZERK STATÜDE OLACAK

İnsan Hakları Ulusal Kurumu, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi özerk bir statüde görev yapacak. Kurumun adında ‘Başbakanlık’ gibi resmi bir sıfat yer almayacak. Kurum özerk statüde olduğu için, ‘siyasi etki, baskı ve yönlendirme’ gibi eleştirilerin önüne geçilmiş olacak. İnsan Hakları Danışma Kurulu da işlevini yitirecek. Böylelikle ‘Azınlık’ ve ‘İnsan Hakları’ raporları nedeniyle tartışmaların odağında yer alan Başkan İbrahim Kaboğlu, Baskın Oran ve diğer üyelerin görevleri sona erecek.

Bülent AYDEMİR/ANKARA

Yorumlar kapatıldı.