İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ABD seçimlerinde Kerry ile Ermeni lobisi şoka uğradı

İsmet Giritli

20 Kasım 2004 Cumartesi

2 Kasım 2004 günü ABD’de yapılan seçimleri Bush’un tekrar kazanması ve adayı olduğu Cumhuriyetçi Partinin, ABD’nin yasama organı olan Kongreyi oluşturan Temsilciler Meclisi ile Senatoda çoğunluk sağlamasının, en çok seçimi kazandığı takdirde Ermenilerin sözde soykırım iddiasını Kongreden geçireceğini vadeden Kerry’yi ve ona destek olan ABD’deki Ermeni Lobisini şoka uğrattığına şüphe yoktur.

Bilindiği üzere, ABD’de de Ermenilerin yoğun bulunduğu Massachusetts Eyaletinden yirmi yıldır senatör çıkan Demokrat aday John Kerry, bu seçimleri kaybetmesine rağmen, en fazla oyu yine Ermenilerin yoğun olduğu California, New York, Massachusetts ve Michigan gibi eyaletlerden almış, fakat bu oylar, Kerry’nin Ermeni soykırımını destekleme vadine rağmen, Amerikan seçmeninden 3.5 milyon oydan daha büyük fark yemesini ve yenilgisini önleyememiştir.

Oysa, ABD’deki Ermeni kuruluşları ve özellikle “Amerika -Ermeni Ulusal Komitesi- Armenian National Comittee of America-” (ANCA) Kerry’nin seçilmesi için, yıl boyunca büyük çaba göstermiş bulunmaktadır.

Takriben 750.000 kadar Ermeninin bulunduğu 290 milyon nüfuslu ABD’de bazı eyalet parlamentolarının 1975’ten itibaren sözde ermeni soykırımını tanıyan ve fakat federal hükümet üzerinde bağlayıcılığı olmayan kararlar aldığını, Ermeni lobisinin ise yıllardan beri Kongreden böyle bir karar çıkarma çabasının, ABD başkanları tarafından, Türkiye’nin stratejik önemi vurgulanarak engellendiğini, Başkan George W. Bush’un da 2001-2004 mesajlarında “Soykırım” kelimesini kullanmadığını biliyoruz.

Oysa, Kerry bu konuda da “Deneyimsiz” ve “Zayıf” bir başkan adayı olduğunu göstermiş ve ABD’deki Ermeni lobisinin dolduruşuna gelerek, yerine getiremeyeceği bir taahhüdü yüklenmiştir. 2004 başkanlık seçimlerini kaybeden ve bir defa daha aday olmak şansını yitirerek çok “Boş zaman”a sahip olmak imkanını yakalayan Kerry’nin hiç olmazsa şimdi “Sözde Ermeni Soykırımı” konusunu öğrenmesini diliyor ve bunun için kendisine, Amerikalı tarihçi Prof. Justin Mc.Carthy’nin 1982’de sözde Ermeni soykırımı hakkında yayınladığı “Ölüm ve Sürgün” adlı Ermeni iddialarını kanıtları ile kökünden çürüten kitabı ve yine aynı bilim adamının bu konuda 14 Eylül 2000/ günü ABD Temsilciler Meclisinin alt komisyonunda yaptığı uzun konuşma ve özellikle, ABD üniversitelerinde görev yapan Türk, Osmanlı ve Orta Doğu Araştırmaları uzmanları olan 69 akademisyenin “The New York Times”in 19 Mayıs 1985 tarihli sayısında yayınlanan ve “Tarihi Devlet Adamları ve Politikacılar yapar. Bilim Adamları ise Yazar. Kongre bu tasarıyı kabul ederse, tarihsel sorunun hangi tarafının doğru olduğuna yasa ile karar vermiş olacaktır. Böyle bir karar ise, hem dürüst tarihi araştırmalara zarar verir, hem de Amerikan yasama sürecinin güvenirliliğini sarsar” sözleri ile biten raporu dikkatle okumasını ve “Ermeni Yalanı” konusunda kendisini aydınlatmasını tavsiye ediyorum.

Nitekim, Başkan Bush’un tekrar Başkanlık seçimini kazanması ve partisinin Kongrenin her iki kanadında çoğunluk sağlaması üzerine, Ermenistan’ın soykırım iddialarını dış politika öncelikleri arasından çıkarmağa başladığı haberlerinin medyada yer aldığını görüyor ve Erivan Hükümetinin bu “Zorunlu Adım”ı atma haberinin Türkiye-Ermenistan ilişkileri bakımından doğru olmasını diliyorum.

Not: Kerry’nin seçimde soykırım yalanını kullanmasını onaylamadığım gibi, Irak’ta ölen sivil sayısının 100 bini geçmesine rağmen seçimi kazanan Başkan Bush’un bu defa Felluce’yi de enkaza çeviren saldırı ve katliamını ABD’nin sözde Irak’a özgürlük, demokrasi ve uygarlık getirmek vaadiyle de bağdaştırmıyor ve şiddetle kınıyorum.

Yorumlar kapatıldı.