İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

AP “koşullu müzakere” diyecek

18 Kasım 2004 — Hazırlanan 12 değişiklik önergesinde, 17 Aralık’taki Avrupa Birliği zirvesinde Türkiye’yle üyelik müzakerelerine koşullu olarak başlanması çağrısı yapılıyor. Raporun, 14 veya 15 Aralık’ta Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’nda görüşülmesi bekleniyor.

AP Türkiye raportörü Camiel Eurlings, parlamentodaki siyasi gruplarla temaslarının ardından kendi raporu ile ilgili 12 ortak değişiklik önergesi kaleme aldı.

NTV’nin ulaştığı ortak değişiklik önergelerinde 17 Aralık tarihinde toplanacak AB zirvesine Türkiye’yle üyelik müzakerelerine koşullu olarak başlanması çağrısında bulunuluyor.

Ortak değişiklik önergelerinde üyelik müzakerelerinin başlamasının şu 3 koşulla tavsiye edilebileceği belirtiliyor. Bu koşullar, müzakerelerin ilk aşamasında politik kriterlerin tam anlamıyla hayata geçirilmesine öncelik verilmesi, müzakereler öncesi hala beklemede olan 6 önemli yasal değişikliğin gerçekleştirilmesi ve müzakerelerin askıya alınmasına ilişkin tüm mekanizmaların tam olarak öngörülmesi.

Bir başka ortak değişiklik önergesinde müzakerelerin açılmasının, doğası gereği ucu açık ve otomatik olarak üyeliğe götürmeyen uzun soluklu bir sürecin başlangıcı olacağı vurgulanıyor.

Müzakerelerin ana hedefi Türkiye’nin üyeliği olmakla birlikte bu emelin gerçekleşmesi iki tarafın çabalarına bağlıdır ifadelerine yer veriliyor. Parlamentonun sayıca en kalabalık grubu olan Hıristiyan Demokratları böldüğü söylenen söz konusu ortak değişiklik önergelerinin parlamentonun dışişleri komisyonunda öngörülen tartışması 30 Kasım tarihine ertelendi.

Bu erteleme üzerine Türkiye raporunun genel kurulda oylanması da 14 veya 15 Aralık tarihlerinde Strasbourg’da düzenlenecek parlamento oturumlarına ertelenmiş oldu.

Yorumlar kapatıldı.