İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

SURP DZINUNT´A TAM 50 ELLI GUN KALDI

Ermeni toplumu Surp Dznunt (Kutsal Doğuş/Noel) yortusuna hazirlik donemi olan Hisnag’a 20 Kasım 2004 Cumartesi gunbatiminda giriyor. “Hisnag” klasik Ermenice’de “elli gunler” anlamina geliyor ve Noel’i bekleyisi, beklerken hazirlanmayi ifade ediyor.

Evinde Hisnag çelengi bulunduranlar (uzerinde yedi mor + bir beyaz mum bulunan ve çam agaci dallarindan yapili Yilbasi susleriyle donatilmis yesil celenk), yedi mor mumlardan birini 20 Kasim’da Giragamudk (gunbatimi) dualarindan sonra yakacaklar. Diger mor mumlar ise sirasiyla 27 Kasim, 4 Aralik, 11 Aralik, 18 Aralik, 25 Aralik, 1 Ocak, ortadaki buyuk beyaz mumu ise 5 Ocak Çarşamba gunleri gunbatiminda yakacaklar.

Diger Hristiyanlar bu donem icin Latince Adventus (gelis) kelimesinden turetilen Advent kelimesini, Arap dilini kullanan Hristiyanlar ise ayni anlama gelen Avdet kelimesini kullaniyor. Diger Hristiyanlar icin Advent Aralik ayinin ilk haftasi ile basliyor, dort hafta kadar suruyor ve 24 Aralik gecesi sona eriyor. Bu yuzden marketlerde satilan orneklerinden de gorulebilecegi gibi, onlarin kullandiklari Advent celenklerinde sadece dort mum, bazen de ortadaki buyuk beyaz renkteki besinci mum bulunuyor.

Hisnag/Advent doneminin anlamini Incil’de buluyoruz: “O gunlerde Vaftizci Yahya (Hovhannes Migirdic) Yahudiye Colu’nde ortaya cikti. Su cagriyi yapiyordu: “Tovbe edin! Goklerin Kralligi yaklasmistir.” Nitekim Peygamber
Yesaya (Yesayi Markare) araciligiyla sozu edilen kisi Yahya’dir. Yesaya soyle demistir: “Colde haykirin, ‘Rab’bin yolunu hazirlayin, gececegi patikalari duzleyin’ diye sesleniyor” (Madteos/Matta 3:1-3).

Goruldugu gibi TOVBE ve Rab’bin gelisine HAZIRLIK, Hisnag/Advent doneminin ana temalarini teskil ediyor. Bu elli gunlerde her Hristiyan, Tanri’nin Oglu İsa Mesih’in dogusuna hazirlanirken tum ruhani alistirmalarini asagidaki uc
nokta uzerinde yogunlastiriyor:

a) Eski Ahit halki, Mesih’in “baris prensi ve kurtarici” olarak dogacagi inancini hicbir zaman yitirmedi. Sartlar ne kadar olumsuz olursa olsun, hicbir zaman umitlerini ve inanclarini yitirmediler. Sonunda peygamberlerin mujdeledigi Isa Mesih Beytlehem’de dogdu. O’nun dogum sekli ve olaylar, Dogan Bebegin ilahi kimliginin isaretleriydi.

b) Hristiyanlar olarak ayni Mesih’in 33 yil aramizda yasadiktan sonra, Kudus Valisi Pontius Pilatus’un zamaninda, cikarci cevrelerin yalan ihbarlariyla tutuklandigini ve carmiha gerilerek idam edildigini tarihi bir vaka olarak biliyoruz. Nazaretli sucsuz Isa’nin, Tanri Oglu’nun, carmih uzerindeki olumunun gunahlarimizin affi ve ruhlarimizin kurtulusu icin ilahi bir kurban
olduguna inaniyoruz. O’nun ucuncu gun, tan vakti olumden sanla dirildigine, kirk gun sonra da Tanri katina yukseldigine inaniyoruz. O’nun dirilis sekli de, dogusunda oldugu gibi, ilahi kimliginin belirtileriyle doluydu. O’nun su anda Tanri katinda bizim icin sefaat ettigine ve kiyamet gununde ikinci kez dunyaya geri donecegine inaniyoruz. Eski Ahit halkinin o zaman yaptigi gibi, bizler de Yeni Ahit halki olarak, inancimizi yitirmeden umitle o guzel gunun gelmesini, O’nun ikinci gelisini (Yergrort kalust / Parousia) beklemeli, Isa Mesih’i tanimali ve tanitmaliyiz.

c) Bugun, hemen simdi ve bu anda İsa Mesih’e olan inancimizda yenilenmeli, O’nu tum kalbimizle kabul etmeli, tovbe yenileyerek, Tanri ile, insanlarla ve dogayla iliskilerimizi yenilemeliyiz. İsa Mesih disarida duruyor, ve kapiyi vuruyor. Kapiyi iceriden acarsak, o zaman hayatimiza girecek ve kalbimizde taht kuracaktir. Isa Mesih’i kabul etmek icin ilk once isteyerek veya istemeyerek gunah isleyen bir kisi oldugumuzu kabullenmeliyiz; kendi basimiza kurtulamayacagimizi, Tanri’nin yardimina muhtac oldugumuzu kabullenmeliyiz; O’nun gonderdigi Kurtarici’nin Isa Mesih oldugunu yuregimizin derinliginde kabul etmeli ve bunu Tanri’nin huzurunda ikrar etmeliyiz. Surp Nerses Sihorhali’nin (Inayetli Aziz Nerses’in) duasi imanimizi yenilemekte bize yardimci olabilir:

"Ey Allah'in Oglu, gercek Allah!
Sen Peder'in kucagindan indin,
ruhlarimizin kurtulusu ugruna
Kutsal bakire Meryem'den beden aldin,
carmiha gerildin,
gomuldun,
olulerden dirildin,
sanla Peder'in katina yukseldin!
Gogun ve Sen'in huzurunda tovbe ediyorum.
Kralliginla geri geldigin zaman
imana gelen tovbekar hirsiz gibi
cok gunahkar olan sahsima da merhamet goster. Amen!"

Ruhunuzun beslenecegi, cemaatimizin Kutsal Kitab’in iyi vaaz edildigi kiliselerinden birinde en azindan pazar sabahki ibadetlere (10:00 – 12:00 arasi) katiliniz. Haftaici degisik kiliselerdeki vaaz veya ruhani sohbetlerden yararlaniniz. Aklinizdaki sorulari vartabed ve srpazanlariniza (rahip ve episkoposlara) cekinmeden sorunuz.

Ruhani merkeziniz olan Ermeni Patrikligi, Patrigimiz 2. Mesrob Hazretleri ve tum ruhanilerimiz cemaatimizin tum uyelerine manevi zenginlikler, bereket, sevgi, huzur ve sicak aile ve kilise ortamiyla donanmis bir Hisnag donemi
diliyor.

Der Drtad Kahana Uzunyan

LRAPER Sorumlu Muduru

Yorumlar kapatıldı.