İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

KARABAĞ’IN BAĞIMSIZLIĞINA İLİŞKİN KONFERANSLAR

AGBU Toronto branşı ve Zoryan Ensstitüsü’nün ortak çabalarıyla 29 Ekim’de AGBU Alek Manukyan Kültür Merkezinde (Kanada), Dağlık Karabağ’ın bağımsızlık tarihi ve son uluslararası sişyasal gelimeler ışığında statüsüne ilişkin konferanslar düzenlendi.

Prof. George Burnutyan (Atona Koleji tarih hocası), Ermeni-Azeri çatışmasına ilişkin konuşup, Karbağın kesinlikle Ermeni toprağı olduğunun altını çizdi.

Dağlık Karabağ Cumhuriyeti’nin ABD’deki daimi temsilcisi Vartan Barseğyan, sunduğu tebliğde, uluslararası hukuk çerçevesinde Karabağ’ın bağımsızlığının halihazırdaki durumunu değerlendirdi. DKC’nin hakimiyeti altındaki alanı verimli kullanımı, daimi nüfüsü, düzenli silahlı kuvvetleri, demokratik şekilde seçilmiş yasama, yürütme ve yargı düzeniyle, verimli dış siyasetiyle müstakil devlet ilan edilebilecek tüm uluslararası standartları taşıdığın ı söyleyen V. Barseğyan, müzakerelerde başlıca amacın bölgede istikrarın korunması olduğunu, buna da herbir ülkede istikarın temin edilmeden ulaşılamıyacağını kaydetti.

Barseğyan Azerbaycan Hükümeti siyasetinin, Ermenileri etnik olarak temizlemeye ve tarihi tahrifata yönelik olduğunu da belirtti. Burnutyan da aynı konuya değinirken, Türkiye ve Azerbaycan’ın, batılı öğrencilere konuya ilişkin araştırmalarda bulunmak üzere burslar verdiklerini, bu tip çalışmalara çok az kuruluşun karşı yanıt verici, olayları aydınlatıcı çalışmalarda bulunduğunu, Zoryan Enstitüsü ve AGBU Ermeni İnceleme ve Araştırmaları Ulusal birliğinin bunlardan olduğunu da hatırlattı.

H. Dz.

Yorumlar kapatıldı.