İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

`2005 YILI BÜTÇESİ SOVYET ZAMANLARINDAKİ REFAH YOLUNUN BAŞLANGICI OLACAK´

Ermenistan Başbakanı Andranik Markaryan, MB başkanı Dikran Sargsyan ve Finans ve Ekonomi bakanı Vartan Haçatryan, dün parlamento bütçe görüşmelerinde yaptıkları açıklamalarla 2005 yılı bütçesinin, önüne koyduğu programları gerçekleştirebilecek durumda ve sosyal yönelimli olduğunu ifade ettiler.

Finans ve Ekonomi Bakanı V. Haçatryan, sayısal göstergelerle diğer bütçelerden ayrıldığını ve önümüzdeki yıl, son Sovyet yılı olan 1989 tarihinde yapılan GSYİH’dan daha fazla hasılatın mümkün olduğunu, bunun son 16 yıldaki ekonomik inişli ve çıkışlı yılların son bulduğunun bir göstergesi olduğunu da kaydetti. GSYİH’da %8 büyüme, %3 civarı enflasyon beklediklerini de belirten Haçatryan, bütçe açığının 47.5 milyar dram olacağını, bunun bir önceki yıldan 3.5 milyar dram daha az olduğunun altını çizdi.

2000 yılında başlayan devlet gelirleri artışının 2005’te 328 milyar drama ulaşacağını, bunun bir önceki yıldan 487 milyar dram çok olduğunu belirten Haçatryan, vatandaşların gelirlerinin de %15 artacağını söyledi.

GSYİH’dan öncelikle öğretmen aylıklarının pay alacağını ve öğretmenlerin aylığının 50.500 dram olacağını kaydeden Haçatryan, eğitim için 55 milyar bütçede pay ayrılmış olduğunu, Savunma’yaysa 49 milyar dram tahsis edildiğini kaydetti. Haçatryan, asker ve ulusal güvenlik hizmetlerinde çalışanların da aylıklarının artırılmasının öngörüldüğünü, devlet sivil personelininse aylıklarında 2006 yılında yükselme olacağını da vurguladı.

Fakirlik yardımlarının 9 binden 12.090 drama yükseltilerek 139.000 aileyi had safhadaki fakirlikten kurtaracaklarını ifade eden Bakan Haçatryan, Ailelere yapılan Sosyal yardımların bütçedeki payının 4 milyar dram daha arttığını belirtti.

Temel emekli aylığının 3000 dramdan 4000 drama çıkarılacağını, herbir çalışma yılının 160 dram olarak değerlendirileceğini de söyleyen Haçatryan, sosyal yönelimli 2005 yılı bütçesinin %35’nin eğitim, sağlık ve sosyal güvenliğe ayrılmış olduğunun altını çizdi.

Nana Petrosyan

AZG Armenian Daily #204, 16/11/2004

Ermenistan-Estonya
ERMENİ BALIK ÇEŞİTLERİ ESTONYA’YA İHRAÇ EDİLECEK
Ancak her iki ülkede esasta enformasyon teknolojileri alanında işbirliği yapacaklar

Arkadi Hugasyan
ARKADİ HUGASYAN: “ERMENİLİĞİN KADERİNİ KARABAĞ BELİRLİYOR”
DKC cumhurbaşkanı Arkadi Hugasyan 13 Kasımda Boston yerel Ermeni toplumu temsilcileriyle buluşmasında, Ermeniliğin kaderinin Karabağ’da belirlendiğini söyledi ve Karabağ ekonomisinin güçlendirilerek, Karabağ-Ermenistan ve Tüm Dünya Ermeniliği için parlak bir geleceğin ön koşullarının hazırlandığını …
AB-Kars/Ahalkelek Demiryolu
AB KARS-AHALKELEK DEMİRYOLU İNŞAATIYLA İLGİLENİYOR
Medamax ajansı’nı bildirdiğine göre; Avrupa Komisyonu Ulaşım ve Enerji Müdürlüğü sorumlusu Fransua Lamuren, Bakü’de, AB’nin Kars-Ahalkelek Demiryolu inşaatının gerçekleşmesiyle ilgilendiği açıklamasında bulundu.
Resim sergisi
ERKEN ÖLEN RESSAMIN BİREYSEL SEGİSİ
Işık, renk, hayatın coşkusu, Ermenistan’ın dağları, ağaçları, çiçekleri, baba ocağı köy ve köy sakinleri… İşte bütün bunlar genç yaşta aramızdan ayrılan Nerses Garabetyan’ın eserler.
Erivan-Sokak Ticareti
SOKAK TİCARETİNE İLİŞKİN GEÇİCİ GERGİNLİKLER
Dün Belediye başkanı yaptığı açıklamada; sokak ticaretine yönelik sert tedbirler almadıklarını ancak perakende sokak ticaretiyle uğraşanların, kendilerini anlamadığını , onlar için öngörülen alanlara geçtiklerinde, daha medeni koşullarda ticaret yapma olanağı hazırlayacaklarını ifade etmelerine rağm …
Yeni Erivan Belediye binası
YENİ ERİVAN BELEDİYE BİNASI 26 KASIMDA HİZMETE AÇILACAK
Myasnikyan Caddesi üzerinde bulunan yeni belediye binasının inşaatı tamamlanarak 26 Kasımda hizmete açılacak. Çok fonksiyonel olarak tasarlanan ve “Kentli evi” adını taşıyacak olan yeni belediye binası, “Uluslararası İş Merkezi” firmasınca inşa edilmiş olup, Hükümet bina karşılığı ilgili firmaya 7 b …

Az. Eçmiadzin-Kabul
AZ. EÇMİADZİN’DE KÜLTÜR EMEKTARLARINI ONURLANDIRILMASI
Dün Az. Eçmiadzin Büyük Salonu’nda Ermeni kültür ve sanatına uzun yıllardır hizmet eden; Ermenistan Halk ressamı Eduard İsabegyan, yazar-çevirmen Garbis Surenyan, Matenadaran Md. Sen Arevşatyan ve Devlet Tıp Fakültesi rektörü Vilen Hakobyan, Ermeni kilisesinin yüksek nişanlarından olan “Az. Sahak ve …

Parlamento Gündemi-2005 Bütçesi
“2005 YILI BÜTÇESİ SOVYET ZAMANLARINDAKİ REFAH YOLUNUN BAŞLANGICI OLACAK”
diyor Finans ve Ekonomi Bakanı
Gümrü-Kent gelişimi
GÜMRÜ KENTİ STRATEJİK GELİŞİM PROBLEMLERİ TARTIŞILIYOR
Şirak Rekabet Merkezi, Eğitimle Gelişme Akademisi’yle ortak USAID’in finansal desteğiyle, Gümrü Stratejik Gelişim ve bunun planlanmasına yönelik meselelerin tartışıldığı 3 günlük bir forum düzenledi.

Yorumlar kapatıldı.