İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

BU YIL ERMENİSTAN’DAKİ YABANCI YATIRIMLAR 260-280 MİLYON DOLARI BULACAK

Ticaret ve Ekonomi Bakan yardımcısına göre

Dün Ermeni Gelişim Ajansında, BM Gelişim Programı ve Ticaret ve Ekonomik Gelişim Bakanlığı tarafından hazırlanan 2004 yılı Dünya Yatırım Raporu’nun tanıtımı yapıldı. BM daimi temsilcisi Liz Granden, 3 yıldır yabancı yatırımların dünya ölçeğinde azalarak 560 milyar dolara ulaştığını, burada en büyük düşüşün AB üyesi ülkeler ve Kuzey Amerika’da kaydedildiğini (110 milyar dolar) söylerken, bölge ülkelerde ve Ermenistan’da dış yatırımların arttığını kaydetti.

Ticaret ve Ekonomik Gelişim bakan yard. Dikran Davtyan, yabancı yatırımların dünya ölçeğinde azalmasına karşılık Ermenistan’da arttığını, bu yılın ilk yarısında yabancı yatırımların yaklaşık %40 arttığını kaydederken, yıl sonuna kadar 260-280 milyon dolara ulaşmasını beklediklerini de kaydetti. Bu yılın Kasım, Aralık aylarında bir dizi büyük programların da başlayacağını belirten D. Davtyan, geçen yıl Ermenistan’da 230 milyon dolar yabancı yatırım gerçekleştirildiğinin de altını çizdi.

Yabancı yatırımların yapısının da değiştiğini, hafif sanayii, madencilik, inşaat vd. olamak üzere reel sektöre yönelik yatırımların arttığını da hatırlatan Bakan yardımcısı, Ermenistan’da yatırımları en çok Yunanistan, Arjantin, ABD ve Fransa’nın gerçekleştirdiğini, yerel yatırımların da arttığını söyledi.

Davtyan, Azerbaycan’da yabancı yatırımların tek bir alanda toplandığını belirtirken, yabancıların Gürcistan’a ilgisinin son siyasi değişikliklerden sonra artmaya başladığını da söyledi. Ermeni-Gürci iş ilişkilerinin hareketlenmesinin büyük umutlar verdiğini de kaydeden Davtyan, bunun ilerde Ermenistan-Gürcistan Bölgesel Pazarı oluşturulması için olanaklar hazırladığını da söyledi.

Ara Martirosyan

Yorumlar kapatıldı.