İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ULUSAL ARŞİVİN 80. YILI KUTLANIYOR

Ermenistan Merkez Komite başkanlığının 29 Eylül 1923 tarihli oturumunda Sovyet Ermenistanı Ana Arşivi’nin kurulması kararlaştırıldı. Belgelerin toplanması ve organizasyona ilişkin sorunların halledilmesi sonrasında 1 Ekim 1924’den itibaren arşiv çalışmaya başladı. Bugün ilk şekli bir bodrum katı olan bu arşiv, tüm ermeniliği ilgilendiren en çok belgeyi içeren bir kurum haline dönüştü.

Dün öğlen Ermenistan Ulusal Arşivi (EUA) ana binasında, Arşivin kuruluşunun 80. yılına ilişkin etkinliklerin açılışı yapıldı. EUA Müdürü, Tarih doktoru, arşiv emektarı Amatuni Virabyan’ın açılış konuşması sonrasında, arşive emeği geçenlerin fotograf sergisi açıldı. Daha sonra gerçekleştirilen bir törenle Arşiv Baş okuma salonuna 1963-1985 yılları arasında EUA müdürü, tarih bilimleri doktoru, mütevefa Aşot Harutyunyan’ın ismi verildi.

Aynı gün, düzenlenen ikinci bir etkinlikle, arşiv belgelerinden derlenmiş bir serginin açılışı yapıldı. Kültür ve Gençlik Meseleleri Bakan Yard. Garine Hodikyan, A. Virapyan, Karabağlı meslektaşlar, emektar arşiv çalışanları ve dostlar, arşiv çalışanlarını kutladılar.

EUA 80. yıl etkinlikleri bugün Oda Müziği Evi’nde saat 14:00’de düzenlenecek etkinlikle devam edecek.

Gevorg Yazıcıyan

Yorumlar kapatıldı.