İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

EDVARD RUBENİ PAŞİNYAN VEFAT ETTİ

Ermenistan’ın emektar sanat adamı, kompozitör, Müzisyenler Birliği üyesi, Erivan Devlet Komitas konservatuarı profesörü Edvard Rubeni Paşinyan hayattan uzaklaştı.

Günümüz Ermeni müzik kültürüne teorik-bilimsel, pedagojik, müzisyen ve toplum adamı olarak büyük katkıları olan Paşinyan, ermenice olarak hazırlanan ve defalarca basılan ilk “Armoni ve “Polifoni” ders kitaplarının da sahibi.

1923 yılında Kirovakan (Vanadzor)da doğan, 1941 yılında 89. Tamanyan bölüğü saflarında gönüllü savaşa katılan ve ağır yaralanması sonrası 1944 yılında sevk edilen Paşinyan, 1951 yılında Komitas Devlet Konservatuarının Teori ve Yaratıcılık bölümlerini bitirdi. Aynı zamanda doktor da olan Paşinyan, 1954 yılında Erivan Tıp Enstitüsü’nü (şimdi Üniversite) başarıyla bitirmişti.

Uzun yıllar R. Melikyan Müzik Okulu ve Konservatuarında ders de veren Paşinyan, Ermenistan’da “Ermeni Müziği Laterasında Armoni ” teorik müzik dersinin de öncüsü olmuştu.

Kompozitör olarak 30’dsan fazla esere imza da atan Paşinyan, II. Dünya Savaşında gösterdiği cesaret, ve vatana çok yönlü katkılarından ötürü, aralarında; Anayurt Savaşı I. Sınıf madalyon, Arilik, Savaşçı ve Zafer olamak üzere 12 madalya sahibiydi aynı zamanda.

Komitas Devket KonservatuarıTeori Kürsüsü, Kompozitörler ve Müzisyenler Birliği

Yorumlar kapatıldı.