İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

`Vakıflar´da devlet yine patron olacak

NAZİF İFLAZOĞLU

ANKARA – Hükümetin ‘Vakıflara özgürlük gelecek’ iddiasıyla tartışmaya açtığı Vakıflar Yasası tasarısı, devletin ağırlığını koruyor.

Tasarıya göre, vakıfların amaçlarına uygun çalışmalarını sağlamak, denetlemek, araştırma, geliştirme ve eğitim faaliyetlernide bulunmak, ulusal ve uluslararası koordinasyon sağlamak ve vakıf eserlerini korumak amacıyla Vakıflar Kurumu oluşturulacak.

Üst organ niteliğindeki kurumun merkez teşkilatı bünyesinde de, vakıf temsilcilerinin de yer alacağı bir Vakıflar Meclisi olacak.

Meclis, Vakıflar Kurumu’nun en üst karar organı niteliğiyle, tüm vakıfların yönetiminde söz sahibi olacak. Meclis, mazbut, mülhak, cemaat ve esnaf vakıflarının malvarlıklarının tahsis, değerlendirme, satış ve trampasına dair tasarruflara, kiralamaya ve faaliyet dışı gelirlerden yapılacak harcamalara karar verecek.

Vakıfların, meclis üyelerinin tayiniyle ilgili usul ve esasları belirleyecek, vakıf yönetimlerinin görevden alınması veya geçici olarak görevden uzaklaştırılmasına ve kayyum tayin edilmesine de karar verecek. Ayrıca kurum bütçesini inceleyecek ve karara bağlayacak. Vakıflar üzerindeki ağırlıklı yetkilerine karşın meclis, ‘sivil bir organ’ olmayacak. Meclisin sadece beş üyesi seçimle geliyor. Tasarıya göre meclis, Vakıflar Kurumu’nun atamayla gelen başkanı, üç başkan yardımcısı ve 1. hukuk müşaviri olmak üzere beş, Başbakan’ın atayacağı beş, yeni vakıflarca seçilecek üç üyeyle, mülhak ve cemaat vakıflarınca seçilecek birer üye olmak üzere toplam 15 kişiden oluşacak.

Meclis başkanı da atamayla

Meclis kendi başkanını da seçemeyecek. Meclis başkanı, Vakıflar Kurumu Başkanı olacak. Meclis üyelerine yemin zorunluluğu da getiriliyor. Buna göre meclis üyeleri, Yargıtay 1. Başkanlık Kurulu huzurunda, ‘görevlerini tarafsız ve dürüst olarak yerine getireceklerine, yasa ile ilgili mevzuat hükümlerine aykırı hareket etmeyeceklerine’ dair yemin edecekler. Yemin için yapılan başvuru, Yargıtay tarafından acele işlerden sayılacak. Meclis üyeleri yemin etmeden göreve başlayamayacak.

Meclis, başkanın çağrısı üzerine haftada en az bir defa toplanacak. Seçimle gelen üyelere katıldıkları her toplantı için 18 bin gösterge rakamının memur aylık katsayısıyla çarpımı sonucu bulunacak miktarda huzur hakkı ödenecek. Halen üyeler her toplantı için 721 milyon 800 bin lira huzur hakkı alıyor.

Yorumlar kapatıldı.