İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İlk kez `soykırım´ lafı yok

Ermenistan Türkiye ile ilişkileri geliştirmeye yönelik somut bir adım attı. 2005 bütçesinde önceki yıllardan farklı olarak “Ermeni soykırımı” ile ilgili ifadeler yer almadı.

Ermeniler’den tarihi adım

Ermenistan hükümeti bütçe tasarısında geçen yıldan farklı olarak soykırım maddesini kullanmadı. Ermenistan, soykırım iddialarını dış politika öncelikleri arasından çıkarıyor.

Ermenistan hükümetinin parlamentoya gönderdiği 2005 yılı bütçe tasarısında, geçen yıldan farklı olarak, sözde soykırımla ilgili maddenin yer almadığı bildirildi. Arminfo ajansının haberine göre, tasarıda ”hükümetin dış politika öncelikleri arasında Türkiye ile ilişkilerin düzeltilmesi, İran ve Gürcistan ile ilişkilerin geliştirilmesinin yer aldığı” ifade edilerek, Erivan’ın bölgesel politikasının da ”ülke güvenliğinin sağlanması, bölgede istikrar ve demokrasinin korunması, Yukarı Karabağ ile ilgili sorunun barışçı ve adaletli çözümünün sağlanması” olduğu kaydedildi. Tasarıda, ”dış politikada Rusya, ABD ve Avrupa Birliği ile entegrasyon, Avrupa, Avruatlantik ve SSCB sonrasında bölgede oluşturulan uluslararası kuruluşlarla işbirliğinin sürdürülmesinin hedeflendiği” ifade edildi.

‘Kısa vadede vazgeçmez’

Ermenistan’ın önceki bütçe görüşmelerinde sözde soykırımın Türkiye ve uluslararası alanda tanınması yönündeki politikanın net olarak belirtildiğini ifade eden gözlemciler ise, ”Erivan’ın soykırım iddialarından kısa vadede vazgeçmesinin beklenmediğini” belirttiler. Azerbaycan’da Yayımlanan gazeteler ise, bu gelişmenin tarihi bir karar olduğunu savunarak, ”Erivan’ın, soykırımın uluslararası alanda tanınması konusunu dış politikasından çıkardığı” düşüncesini öne çıkardı. Yeni Müsavat gazetesinin ”Ermenistan yönetiminden tarihi karar” başlığıyla verdiği haberde, Erivan’ın Türkiye ile ilişkilerini düzeltemeye karar verdiği ifade edilerek, bu ülkenin 2005 yılı dış politikasında soykırım maddesinin bulunmayacağı ileri sürüldü. Erivan’ın soykırım konusunu dış politikasından çıkardığını bildiren Ekspres gazetesinin Ermeni kaynaklarına dayanarak verdiği haberde ise, Ermenistan parlamentosunun bazı üyelerinin, ”Bölgede barış ve istikrarın korunması için taviz vererek gerekli adımları attık. Karşı taraf da Ermenistan hükümetinin bu tavrını değerlendirmeli” yönündeki ifadelerine yer verildi.

Yorumlar kapatıldı.