İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Erivan, Soykırım Israrını Rafa Kaldırdı

Ermenistan hükümetinin parlamentoya gönderdiği 2005 yılı bütçe tasarısında, sözde Ermeni soykırımı maddesinin yer almadığı belirtildi.

Arminfo ajansının haberine göre, hükümetin dış politika öncelikleri arasında Türkiye ile ilişkilerin düzeltilmesi, İran ve Gürcistan ile ilişkilerin geliştirilmesi yer alıyor.

Haberde, Erivan’ın bölgesel politikasının da, ülke güvenliğinin sağlanması, bölgede istikrar ve demokrasinin korunması, Yukarı Karabağ ile ilgili sorunun barışçı ve adaletli çözümünün sağlanması olduğu da bildirildi.

Gözlemciler, şüpheli

Ermenistan’ın daha önceki bütçe görüşmelerinde sözde soykırımın Türkiye ve uluslararası alanda tanınması net olarak belirtiliyordu. Gözlemciler, ‘ülke güvenliğinin sağlanması’ maddesinin de soykırım iddialarıyla bağlantılı olduğunu kaydediyor ve Erivan’ın soykırım iddialarından kısa vadede vazgeçmesinin beklenmediğini söylüyorlar.

Ermeni bağımsızlık bildirgesinin 11’inci maddesinde, ”Ermenistan Cumhuriyeti, 1915’te Osmanlı Türkiye’si ve Batı Ermenistan’da (Doğu Anadolu) yapılan soykırımın uluslararası platformlarda tanınmasında başarıya ulaşmak için yapılan faaliyetleri destekleyecektir” deniliyor. Gözlemciler de bu bildirgeye dikkat çekiyorlar.

Kararın, Azerbaycan basınındaki yankıları

Azerbaycan’da bugün yayımlanan gazeteler ise, bu gelişmeyi ‘tarihi bir karar’ olarak niteledi.

Yeni Müsavat gazetesi: ”Ermenistan yönetiminden tarihi karar”

Erivan’ın Türkiye ile ilişkilerini düzeltmeye karar verdiği belirtildi.

Ekspres:

Gazetenin Ermeni kaynaklarına dayanarak verdiği haberde, Ermenistan parlamentosunun bazı üyelerinin “bölgede barış ve istikrarın korunması için taviz vererek gerekli adımları attık. Karşı taraf da Ermenistan hükümetinin bu tavrını değerlendirmeli” ifadelerine yer verdi.

Ayna: ”Ermenistan, sözde soykırım iddiasından vaz mı geçiyor?”

Gazete, Ermenistan yönetiminde akılcı politikacıların ağırlık kazanmaya başladığı yorumunu yaptı.

Kaynak : Anadolu Ajansı ve CNN Türk Televizyonu

6 Kasım 2004 18:27

Yorumlar kapatıldı.