İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Yezidiler de ‘azınlık hakkı’ istiyor

Murat Malgir

NTV

1 Kasım 2004— Avrupa Birliği sürecinde yapılan reformlarda gözardı edildiklerini öne süren Yezidiler, kültür ve inançlarını serbestçe yerine getirmek istiyor.

Ortadoğu’nun eski topluluklarından biri olan Yezidilerin yoğun olarak yaşadığı yerlerden biri olan Batman’da, 1960’ların sonundan itibaren çeşitli sorunlar nedeniyle Avrupa ülkelerine yönelik göç nedeniyleYezidilerin sayısı hızla düştü.

Batman’ın Uğurca köyünde yaşayan Tagay kardeşler, bölgedeki Yezidilerin son temsilcileri. Tagay kardeşler, kültür ve inançlarını geliştirmek, Yezidi evleri açarak serbestçe ibadet etmek istiyor.

Süleyman Tagay, “Nasıl İslamiyette cami var, Hristiyanların kilisesi var, Alevilerde cemevi var, biz de Yezidi evlerinin açılmasını istiyoruz” diye konuştu. Yusuf Tagay da, “Avrupa’da azınlıklara hak veriliyor, Türkiye’de de verilsin. Herkes gibi biz de devlettten yararlanmak istdiyoruz” dedi.

’GERİ DÖNÜŞ İÇİN DÜZENLEME YAPILMALI’

Yurtdışından köye ziyarete gelen Süleyman Korkmaz da, reformların hayata geçirilmesi halinde Yezidilerin geri döneceğini savunuyor.

Korkmaz, “Türkiye’deki Yezidiler düzenleme istiyorlar. Eğer bir düzenleme olursa yüzde 80’i döner. Sadece bir düzenleme yapılması yeter” dedi.

Yorumlar kapatıldı.