İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Fransa´da şok yaratan kampanyada geri adım

UEJF’nin antisemitizme karşı dağıttığı ilanlar Fransa’da ortalığı karıştırdı. Gelen yoğun tepkiler üzerine UEJF kampanyayı geri çekmek zorunda kaldı

Fransa Yahudi Öğrencileri Birliği(UEJF) antisemitizme karşı duyarlılığı arttırmak için etkili bir kampanya düzenlemeye karar verdi. Hazırlanan iki ilanda, İsa ve Meryem Ana resimlerinin üzerine mühür şeklinde “Pis Yahudi” yazıyor. Resimlerin altında ise, “Antisemitizm: ve bu herkesin sorunu olsaydı?” yazısı okunuyor.

Hazırlanan ilan geçtiğimiz Pazartesi günü Le Monde, Le Figaro, Le Parisien, Le Journal de Dimanche ve Metro gibi belli başlı Fransız gazetelerinde tam sayfa yayınlandı. İlanı hazırlayan Colorado Ajansı Müdürü Olivier Bensimon, kampanyanın provokatif olmadığını, sadece insanları düşünmeye zorlamayı hedeflediğini belirterek: “Pis Yahudi” hakareti çok sıradan bir klişe. Yani İsa’ya hakaret etmek , herkese hakaret etmektir” açıklamasında bulundu.

Antisemitizm hakkında toplumda bir tartışma açmayı amaçlayan UEJF’nin Başkanı Yonathan Arfi, “Yöneticilerin bilinci ile geniş toplumun duyarsızlığı arasında her zaman bir uçurum vardır. Biz de kampanyamız kanalı ile antisemitizmin hepimizin sorunu olduğunu anlatmak istedik” dedi. Arfi, İsa ve Meryem Ana’nın model olarak kullanılmasının sebebini, “Kurbanlaştırma ve damgalama kampanyası yürütmek istemedik. Yahudi-Arap klişesinden de kurtulmayı arzuladık. İsa ve Meryem Ana, tüm dünyaya hitap eden evrensel figürler” şeklinde açıkladı.

İlana tepkiler yağdı

İlanın Fransız gazetelerinde yayınlanmasının ardından ilk tepki cemaat liderlerinden geldi. Fransa Yahudi kuruluşlarını tek bir çatı altından toplayan CRIF Başkanı Roger Cukierman, posterlerin yakışıksız ve yanlış anlaşmaya açık olduğunu söyledi. Cukierman,”Bugün, Fransa’daki Katolik Kilisesi bu tür kampanyaların hedefi haline gelmiştir. Bu kampanyanın ters tepmesinden korkan çok sayıda Yahudiden telefon aldık. Bana kalırsa, kimse reklam için oldukça hassas dini sembolleri kullanmamalı ve de özellikle de bunlar kendi dinine ait semboller değilse” şeklinde tepkisini ifade etti.

Cukierman, ayrıca, UEJF’nin Başkanı Yonathan Arfi’yi kampanyayı durdurmak için ikna etmeye çalıştı.

Uluslararası Irkçılığa ve Antisemitizme karşı Lig (Licra) resmi olarak, UEJF’den kampanyayı iptal etmesini veya değiştirmesini istedi ve kamuoyunu şok edici dini öğeleri içeren ilanların aksi etki yaparak Fransa içinde zaten varolan gerilimi daha da artıracağı uyarısında bulundu.

Katolik Kilisesi Yahudilerle İlişkilerden Sorumlu Komisyonun Genel Sekreteri Peder Patrick Desbois, “Ne sizin, ne bizim gibi düşünmeyen insanların ters tepkisinden endişe ediyoruz. Eğer herhangi birisi din özgürlüğünü yaymak için yürüttüğü kampanyasında Tevrat rulolarından bir parça kullansaydı, kişisel olarak buna karşı çıkardım” dedi.

CRIF bünyesinde Hıristiyanlarla ilişkilerden sorumlu kişi olan Richard Prasquer ise, kampanyayı kötü bir fikir olarak nitelendirirken, “Başka bir dine ait sembolleri değiştirerek kullanmak doğru değildir, bu afiş antisemitizmin Hıristiyanların işi olduğu kanısına varılmasına neden olabilir. Fakat bugün bu geçerli değil. Kilise antisemitizmle mücadele etmek için kendi savında büyük çaba harcadı, fakat yine de olaylar gerçekleşti” şeklinde konuştu.

Monseniyör Pierre d’Ornellas ise en kısa sürede Fransa Hamambaşılığı ve Kilise arasında kampanya konusunda ortak bir toplantının düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

UEJF geri adım attı

UEJF, antisemitizme karşı yürütülen kampanyanın görsel malzemelerine gelen sert tepkilerin ardından, kampanyada değişiklik yapmaya karar verdi.

Kampanyanın değiştirilmesi ile ilgili olarak konuşan UEJF’nin Başkanı Yonathan Arfi, kampanyanın yol açtığı tepkilerden dolayı üzüntüsünü ve uğradıkları hayal kırıklığını ifade etti ve “Antisemitizme karşı mücadele etmemiz gerektiğini kabul etmeliyiz. Bu ilanların iyi ve güçlü olduğunu düşündük. Fakat birçok yerden tepki aldık. Amacımız nefret yayıp, Katolikliğe saygısızlık etmek değildi” şeklinde konuştu.

Yorumlar kapatıldı.